Friday, 22 September 2017

Tawaran Berkolaborasi dengan Broaden

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum. Salam Maal Hijrah.


Alhamdulillah, kita sudah memulakan satu lagi tahun baru Hijrah. Bila kita dengar sahaja perkataan Hijrah, sudah tentulah kita teringat akan kisah Rasulullah dan para sahabat berhijrah dari Mekah ke Madinah. Sebut tentang Mekah dan Madinah, terasa rindu pula nak berkunjung lagi ke sana. Jika ada rezeki, harap saya dapat ke sana lagi. InsyaAllah. Bercakap tentang hijrah ni, banyak definisi yang boleh kita tafsirkan. Tepuk dada, tanya pada hati, apa ertinya hijrah bagi kita? Dan adakah kita sudah memulakan langkah hijrah, atau masih berada pada takuk yang lama? Saya sendiri sedang menanyakan persoalan tersebut kepada diri saya.

Apa yang saya lakukan pada hari Maal Hijrah ini? Jujurnya, saya banyak menghadap laptop untuk menyiapkan design. Dan mungkin malam ini saya akan hasilkan satu design baju persatuan atas permintaan seorang rakan. Sebenarnya, saya tahu saya tidak mampu untuk menghasilkan design yang lawa. Tapi saya tak pernah nak berhijrah untuk belajar menggunakan Adobe Photoshop dengan lebih baik. Saya cuma akan menggunakan tools yang saya sudah biasa gunakan. Ternyata, hendak berhijrah ke peringkat seterusnya bukanlah merupakan suatu perkara yang mudah. Walaupun saya tidak pakar dalam design, saya bercadang untuk hantar juga design baju. Diterima atau tidak, itu lain cerita.


Satu lagi benda yang saya belum boleh berhijrah ialah projek puisi yang sedang saya usahakan. Rasanya sampai hari ini saya masih tersekat pada jumlah yang sama. Bukannya apa, akhir-akhir ini inspirasi tak nak datang kepada saya. Selalunya saya akan dapat hasilkan sebuah puisi jika ada benda atau perkara yang berlaku di sekeliling saya. Tapi semenjak dua menjak ini, hidup saya agak plain dan tak ada sebarang inspirasi yang menghentak saya. Saya harap projek puisi itu tidaklah bersarang begitu sahaja. Eheh.

Baiklah. Cukup dengan kisah projek saya yang tidak berhijrah itu. Maafkan saya kerana membawa unsur negativiti dalam entry ini. Sebenarnya, saya ingin berkongsi tentang satu tawaran untuk berkolaborasi daripada Broaden. Sewaktu saya sedang menyemak e-mel saya, ada satu e-mel yang dihantar oleh pihak Broaden kepada saya. 


Sebelum ini saya pernah mendapat tawaran daripada Zalora untuk berkolaborasi, tetapi saya abaikan sahaja kerana saya tidak gemar mempromosikan sesuatu yang tidak saya gunakan. Jika hendak membuat review, saya lebih suka untuk menulis dari hati. Dan saya tidak mampu pun nak berikan komitmen. Sebenarnya pihak Zalora memang sedang merekrut ramai lagi blogger untuk bekerjasama dengan mereka.

Saya tidak tahu tentang Zalora, tetapi Broaden merupakan satu website yang mempunyai banyak artikel berkaitan travel, kesihatan dan sebagainya. Broaden berfungsi untuk menarik lebih ramai pengunjung ke blog kita. Pengunjung yang membaca pula bukannya dari Malaysia sahaja tetapi juga dari luar negara. Saya rasa, jika ada blogger yang berminat untuk mendapatkan trafik dengan entry bahasa Inggeris yang berkualiti, mungkin anda boleh cuba berkolaborasi dengan Broaden. Tentang bayaran, saya tidak pasti pula. Rasanya mereka cuma memberikan manfaat kepada blog dari sudut trafik sahaja.


Apa pun, sama seperti Zalora, saya akan mengabaikan sahaja tawaran daripada Broaden. Bukannya saya melepaskan peluang keemasan, cuma saya tidak mampu untuk memberikan komitmen dan saya lebih suka penulisan sendiri. Walaupun tak ada yang membaca. Saya menulis blog cuma sekadar mengisi masa lapang dan menyampaikan sesuatu yang lahir dari hati.

Mungkin, satu hari nanti kalau saya benar-benar serius untuk menjana pendapatan daripada media sosial, saya akan usahakan kolaborasi-kolaborasi bersama website terpilih. Manalah tahu.

Thursday, 21 September 2017

Puisi: Persis Bayang-bayang


Persis bayang-bayang di siang hari
sering patuh terhadap sang mentari
atau tuan yang bernama cahaya
menggenggam erat sinar berulit harapan
tidak mampu berdiri utuh sendiri

Persis bayang-bayang di malam hari
langsung menyepi berselimut gelap
tikus yang menangis keringat
tiada pula setia kepada badan
meski terlahir daripada pantulan

Persis bayang-bayang yang ditolak
lalang ditiup si bayang pun menurut
mungkin bimbang ditebas orang
mungkin bimbang tertular penyakit
mungkin bimbang hayat tak lama

Persis bayang-bayang dikenali orang
bangkit gah hidup pun mewah
diagung dijulang budaya Jawa
penonton bersorak dek hati tercuit lucu
meski cuma hitam yang memonopoli

Persis bayang-bayang realiti
tiada menjadi tumpuan diri
hadirnya amat jarang disyukuri
hilangnya bukan menjadi pertanyaan lagi
wujudnya seakan misteri, tiada dipelopori.


Nims
2005
210917


Sumber foto: Google

Sunday, 10 September 2017

Comic Fiesta Mini @ Straits Quay

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Mungkin ramai yang sudah tahu tentang Comic Fiesta yang sering diadakan di Malaysia. Comic Fiesta merupakan satu persidangan yang bertumpu kepada animasi, komik dan permainan. Rasanya budaya ‘anime’ sudah tidak asing lagi di negara kita ni. Saya tidaklah mengatakan saya seorang otaku (peminat tegar anime, manga dan game), cuma saya boleh katakan saya banyaklah juga menonton anime berbanding drama Melayu. 


Daripada saya tidak tahu bahasa Jepun, sekarang banyaklah juga istilah-istilah Jepun yang boleh saya gunakan. Saya suka menonton anime yang mengisahkan kehidupan pelajar sekolah dan sebagainya. Sebabnya orang yang buat anime ni kebanyakannya kreatif dan banyak jalan cerita yang hendak disampaikan kepada penonton. 

Hari ini, saya dan abang berkesempatan ke Comic Fiesta Mini yang diadakan di Straits Quay Convention Centre, Pulau Pinang. 


Konvensyen ini sudah pun berlangsung dari semalam. Bayaran tiket yang dikenakan sebanyak RM10. Ada banyak merchandize yang dijual di situ seperti rantai kunci, penanda buku, beg, baju, DVD dan banyak lagi yang bertemakan anime dan komik. Ada jugalah mereka yang berpakaian seperti watak dalam animasi yang lebih dikenali sebagai cosplayer. Saya tidak pula bergambar dengan mereka sebab rasa tidak ada kepentingan nak bergambar. Tapi kalau anda nak dapatkan gambaran cosplayer, bolehlah Google cosplay karakter kegemaran anda.

Tu ada  dua orang cosplayer

Saya boleh memuji kekreatifan mereka yang mencipta banyak barangan daripada karakter animasi. Sampaikan Death Note pun ada dijual. Death Note ni rasanya agak popular juga. Siapa yang namanya tertulis di dalam nota kematian tu akan mati. Ceritanya agak kompleks juga bila tengok Yagami Light dan si L tu bertarung dalam permainan intelek. Saya sempat bertanya kepada penjual tu, “Kalau tulis nama dalam buku ni, orang tu akan mati ke?”


Hasil tangkapan saya hari ini berjayalah juga mendapatkan beberapa rantai kunci dan t-shirt. Konvensyen ini tak adalah besar sangat sebab nama pun mini. Banyak kali kami berpusing-pusing melihat barangan yang sama. Agak-agak dah puas hati tu, saya balik semula ke universiti.


Teka dia pakai baju karakter apa

Hendak dijadikan cerita pula, dalam perjalanan pulang naik kereta Grab, saya terlibat dalam kemalangan kecil. Waktu itu kami berada di lampu isyarat dan baru nak bergerak semula. Tiba-tiba ada satu hentakan kecil yang menyebabkan saya tersentak ke depan sikit. Kereta belakang melanggar kereta Grab yang kami naik tu. Sebabnya, ada satu lagi kereta di belakang dia yang melanggar.

Saya pun tak pasti pokok pangkalnya, tetapi mungkin pemandu itu tidak sempat menekan brek. Pemandu Grab tu pun keluar dari kereta untuk selesaikan apa yang patut. Saya dan abang cuma tunggu di dalam kereta. Ya lah, bukannya kami tahu nak buat apa. Saya pun tak tahu apa yang perlu saya lakukan dalam situasi macam ni.


Tak lama kemudian, pemandu tu memohon maaf sebab tak dapat hantar kami ke destinasi dan kami terpaksa turun di tepi jalan tu untuk mendapatkan kereta Grab yang lain. Memang macam dalam drama televisyen sangat. Kami tak dikenakan sebarang bayaran jadi dapatlah jimat separuh perjalanan. Selepas pemandu tadi bergerak ke balai polis dan meninggalkan kami, saya pun menempah Grab lain tapi dapat pemandu yang sama juga. Berkali-kali saya cuba dapat pemandu yang sama. Lama jugalah saya tersadai di tepi jalan tu. Tapi nak buat macam mana, bukannya boleh salahkan pemandu tu sebab orang lain yang langgar dia. Dah lama sikit tu barulah saya dapat menempah pemandu lain. Rasanya pemandu tadi tak tutup aplikasi Grab dia sebab itu dapat orang yang sama berulang kali.

Beberapa saat lepas saya berjaya tempah Grab, saya dapat panggilan daripada nombor yang tidak dikenali. Rupa-rupanya pihak Grab yang menelefon saya untuk bertanyakan keadaan saya. Saya rasa mereka dapat mengesan ada sesuatu terjadi sebab berkali-kali saya menempah pemandu yang sama. Ataupun mungkin pemandu tadi yang membuat laporan. Pantas jugalah syarikat mereka buat kerja. Sebenarnya tak adalah kemalangan teruk pun. Apa pun, alhamdulillah saya dapat sampai ke destinasi dengan selamat. 

Pengajaran yang dapat saya dapat hari ini ialah, sentiasa berhati-hati sebab kita tak akan tahu bila orang akan melanggar kita dari belakang. Hikmahnya, saya dapat berjimat duit hari ini. Eheh.

Friday, 8 September 2017

Diari | Farewell Dinner & Semester Baru

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Saya baru sahaja pulang daripada makan malam dengan customer gym. Mereka nak belanja sebab Ahad ni saya akan pulang ke universiti semula. Kira macam farewell dinnerlah lebih kurang. Saya tak ambil gambar untuk dikongsikan, jadi kongsi cerita sajalah. Saya nak selitkan appreciation shoutout kepada dua insan ini.

Saya nak berterima kasih kepada Mak Cik Ilah yang sanggup ambil saya di rumah walaupun rumahnya jauh dan Kak Natrah yang menghantar saya pulang. Mereka bersungguh-sungguh juga nak belanja saya makan. Mak Cik Ilah dan Kak Natrah sudah lama merancang untuk membawa saya keluar makan tetapi malam ini baru sempat.

Apa yang saya tidak boleh lupa adalah babak di dalam kereta Mak Cik Ilah tadi. Sedang kami berbual, tiba-tiba Mak Cik Ilah memandang saya dan berkata “Cantiknya.” Saya tidak tahu bagaimana nak berikan respon. Haha.


Seronok berkenalan dengan mereka berdua. Walaupun mereka banyak bicara, topik perbualan mereka tidak pernah sesekali mengumpat atau mengutuk orang lain. Kalau Mak Cik Ilah dan Kak Natrah membaca entry ini (kalaulah), terima kasih sebab menyokong saya dengan membeli novel saya dan terima kasih sebab belanja makan.

Bila ada perpisahan, akan ada jugalah pertemuan baru. Nak tak nak, semester baru akan bermula lagi. Maka tamatlah hampir tiga bulan saya bercuti. Dan setiap kali nak masuk semester baru, mesti akan wujud satu perasaan malas tu.


Ada banyak benda yang saya dah masukkan dalam list-to-do saya untuk semester tiga ni, tapi tak tahulah macam mana hasilnya nanti. Banyak benda yang saya nak lakukan, tapi saya tak rasa perlu sangat diceritakan di sini. Ya lah, nanti kalau tak jadi buat malu diri sendiri saja. Eheh. Satu yang boleh saya kongsikan ialah saya nak perbaiki pointer supaya dapat 3.X. Siapa yang tak nak baiki pointer kan?

Saya mengambil tujuh subjek untuk semester tiga ni. Semester ini, kami sudah diberikan pilihan untuk memilih minor. Saya belum jumpa lagi rakan-rakan yang mengambil minor sama sebab rata-ratanya mengambil minor Psikologi. Kawan-kawan saya ada yang tanya, kenapa saya tidak mengambil minor Psikologi padahal saya skor subjek tersebut.

Jawapannya, saya sudah lama target nak ambil minor yang saya pilih sekarang ni sebab ada benda yang saya nak belajar. Saya rasa anda pun tahu bezanya bila kita terpaksa memilih untuk belajar atau subjek yang memang kita nak belajar. Kali ini, saya betul-betul serius nak belajar subjek dalam minor saya. Harapnya seriuslah.

Bagi saya, semester tiga adalah permulaan saya kembali dari titik kosong. Kebanyakan kelas sudah tidak sama lagi dengan rakan-rakan saya. Mungkin cuma dua tiga kelas saja yang sama. Subjek-subjek juga sudah semakin mencabar. Kalau boleh disamakan dengan permainan video, saya sudah upgrade level baru dalam sebuah game yang tidak ada butang pause. Cuma ada butang quit yang tersedia. Tapi kita semua tahu yang hidup ni bukannya permainan.


Belum buka lagi semester, banyak tawaran kerja yang sudah saya dapat. Tawaran yang tidak dibayar upahlah. Isnin hingga Rabu buka semester perlu bertugas di stor untuk pengambilan barang penghuni desasiswa. Harapnya tidaklah begitu memenatkan seperti waktu penyimpanan barang dulu. Kalau saya jadi lagi MPD untuk sidang akan datang, semoga ada staf yang akan menguruskan bab-bab penyimpanan dan pengambilan barang ni. 30 September pula Bella minta saya untuk jadi jurugambar Interaction Day. Dan ada jugalah beberapa aktiviti lain yang bakal dilaksanakan. Entah kenapa saya dapat rasakan semester baru ini akan lebih sibuk daripada sebelum ini.

Oh ya, saya juga ada beberapa cadangan idea untuk buat video dalam kepala saya. I’m also looking forward to that. Teringin rasanya nak ada DSLR sekarang ini. Dan kalau dapat kawan-kawan yang nak berlakon memang terbaiklah.

Banyak jugalah yang saya rancang untuk semester baru ni, tapi saya tak nak cerita banyak. Pernah tak anda berada dalam satu situasi di mana semangat tu membuak-buak untuk buat banyak benda? Ha, begitulah yang sedang saya rasa. Harap ada hasilnya daripada tak ada. InsyaAllah. Selamat memasuki semester baru ya dan terima kasih membaca coretan ringkas ini.


Anime images: K On, Hyouka, Tsuki Ga Kirei

Tuesday, 5 September 2017

Why Does Religion Exist? | Kenapa Perlu Wujud Agama?

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

I told myself to post frequently on this blog but it seems that I have been away for this few days. The reason is I was too busy living my life to the fullest. Haha. Okay, just kidding. It was the national day and hari raya so obviously there was a lot going on. We held a small feast at our house during the second raya. I did not really invite my friends because many of them had come during Aidilfitri and the opening of my mum’s new spa. And most of them probably couldn’t come anyway. Then we went to Penang on Sunday and to Perlis yesterday to drop my sisters off. It is the beginning of the new semester and mine’s coming up next week. Today, in fact, right now I’m back at the gym to work as usual.

Anyway, last night I opened my askfm feeds and saw some shout out questions. I rarely open askfm so I thought of killing some time there. One of the questions kind of intrigued me. Why does religion exist? I don’t know who ask that though. It is a simple question but I can say there are various answers to that. Instead of replying there, I’m just going to write an entry to answer it based on my own perspective. Different people have different perspective so you can’t really say which one is correct and which one is wrong, right?


Religion. It’s a word that has a very deep meaning behind it. As I mentioned earlier, different people have different perspective. It’s also applicable on the terms of religion. Some people held on religion tightly. Some people are average. Some people believe in religion but they are not quite bond to it. And some people don’t believe in religion at all. They are called atheist, those with no religion. But why religion exists at the first place? And what makes us with religions different from those with no religion?

For me, religion is everything. Religion is your life and it is also your death. Religion is faith. Religion is belief. Religion is holding on to a power that is beyond us. I believe in one God. Some people believe in more than one God. Some people believe in deities or spiritual energy. The point is, we believers, believe in the power of the Almighty. We are humans. And as humans, we are actually weak. We are not really as strong as what we think we are.

 Life has its upside downs. There are times when things are just hard for you until you come to the point of not knowing what to do. Whether you lost a person you love the most, or you might have been kicked out of your own house, or one of your family members has been diagnosed with a disease, or you get fired from your job, or you messed up in your examinations. There are times when it is just too much and you feel like bursting everything outside of your chest.

Some of you might have shoulders to lean on. But some of you might not. Everything going on around you is just too much. You probably want to fight back but there’s just nothing that you can do. You burst out to tears and sit alone, hoping that something like miracles will help you to get out from your situation. And somehow, you might not realize it, you are praying for a greater power to give you a hand. You pray. You want to believe something will change. And it will.


Religions exist to help people to overcome these situations. The believers believe that we can pray to God to ease our burdens. How about the non-believers? I am pretty much sure that they also will experience these difficulties in their lives. But who should they call when they need a help the most? They do not believe in God. They do not believe in religion. Then if they do not believe in themselves anymore, who should they believe? Their family or friends might hear them out, but what can they do to help in that situation? They are just the same people that cannot do anything to change the fate. At the end of the day, the non-believers will just torture themselves. Deep down in their hearts, I’m sure everyone will have the needs for help when they are in trouble. I don’t think it’s different with atheist. I think it’s sad that they are denying that they need help from a greater power in those situations. They are just contradicting themselves. Isn’t it painful to contradict yourself?

I also believe that religion is giving you a purpose in life. People keep living everyday, and we are claiming that we’re living our lives to the fullest. We eat, sleep, play, go to school, go to universities, go to work, hang out with friends, visit various places and we do the same thing all over again. But does by doing that, we are satisfied? Are we actually living our lives to the fullest? Do you really satisfy with the way things are? If that’s the case, I would probably say no. I’m not fine with the way things are if I’m just doing the same thing all over again.

Here is when religion is very useful. A religion promises you with something better and greater than what you are having now. I don’t really know about the other religions. Some people believe there are incarnations. If you do well, you might be reborn in the next life. But if you do badly, you’ll just turn into the ashes. Some people believe in karma. What you give, you’ll get back. If you are good, you will receive rewards in return. But if you do something bad, a disaster might follow you. Of course, in Islam, we don’t believe this kind of things but it’s their belief and I respect that. In Islam, we believe in the Heaven and the Hell. Those who practice good deeds will end up in the Heaven and vice versa. I think the concept is almost the same with Hindu and Christian. I’m not saying Islam is the same as other religions, I’m just stating the fact that those religions also using the same concept but probably a bit different depending on their belief.

Anyway, everyone wants to get good rewards. Nobody wants to be ashes, or get misfortunes, or go to Hell. Only those who are not in their right minds would want that. In order to receive, we need to give. We need to perform good deeds to get our amazing rewards. From the Islam perspective, we need to pray, fasting in Ramadan, giving out the zakat and much more as they are the commands from Allah SWT. When people perform these actions, they know that they aren’t wasting anything. These actions will bring us one step closer to our ultimate goal, which is to enter the Jannah.

Anticipating for something good is the best feeling ever. We perform good deeds in hoping for something great in return. We have goals in life. That is why I can ensure you that we are not living a wasteful life, as we are actually striving for a good place in the afterlife. It feels good. It feels really good if you can have a place in Jannah. That’s why you shouldn’t just go on and waste your life as it is. Do something good and earn your rewards. Let’s do this together.


However, it is a different case for the atheist. As they are non-believers, they do not believe in afterlife, I guess? It would be weird if they do not believe in God but they actually believe in something that is also cannot be explained scientifically. Atheists only believe in scientific explanations. Or some of them probably do not believe in anything because they have closed their minds from accepting anything. It’s kind of sad to think that there are people that cannot feel the pleasure in having a religion. They live, work and struggle until their last breath. And that’s the end of it. When they die, they just die. Don’t you think life is more than just that? Life is more than just living it. Life is purpose. A test from God to see whether you deserve the great rewards or not.  

I believe religion has more than that. The purpose of the existing of religions is also to fill in the hole in your heart. There are times when you just feel empty. You are probably sitting down or staring at a blank space, thinking what bothers you deep down inside. You might have everything. You have your family, friends, husband, wife, children, your career, your house, your dream car or you probably have everything you want. But sometimes you just keep asking yourself. Why do I feel empty? Why do I feel as if there’s a hole inside my heart? I have everything in my life, but there is something missing. What is it? What is that missing piece?

If you have that kind of questions in yourself, I would gladly answer that. It’s your God. Your faith. Your belief.  Your spiritual. It’s probably not missing; it’s just that you don’t put your religion as a priority. You are chasing your education, your work, your success, your fame, but sometimes you do not feel like chasing something that you cannot see. That’s the reason to your empty heart.



Religion is faith. Faith is something that you cannot see or hear or even tough with your bare hands. That what makes we, people, tend to forget something that is abstract. However, think of it clearly. Hearts, feelings, emotions, are also abstract. In order to fill your empty heart, you also need to hold on something that is abstract, which in this case in your faith. I think an emotional satisfaction can mostly be gain by emotional struggles. If we put more effort into remembering and believing, then you are one step closer to what you are actually searching for. I’m saying this because I am also one of His servants that is trying to fill the holes in my heart. We are just normal people, but if the prophets can do it, why can’t we?

Point is, I believe there is more than that in a religion. I just feel very proud, lucky and grateful for having Islam as my religion. I’m just grateful for being chosen to be in this wonderful religion. I don’t know if I’m actually answering the question but I hope it somehow helps. And thanks for the question. I want to thank the readers too if you are actually reading this until the end. Let me know what you think in the comments below. Thank you and have a nice day. Photo credits: Google