Pages

Monday, January 30, 2017

What I Want but I Can't... For Now


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum. Semoga semua pembaca blog ini sihat-sihat belaka.

Ramai bloggers yang share tentang azam, impian dan harapan mereka sempena tahun baru 2017 ini. Bercakap tentang azam, azam saya tahun ini tak adalah extraordinary. Cuma mengharapkan kejayaan sepanjang tahun dan dimurahkan rezeki, insyaAllah. Untuk entry ini, saya terdetik untuk berkongsi apa yang saya inginkan. Bukanlah azam saya, cuma kehendak semata-mata. Tapi saya tahu tak mampu dicapai untuk jangka masa sekarang disebabkan saya sedang berada dalam keadaan jimat ekonomi. Eheh. Jadi, apa yang saya nak tapi tak mampu dapat tu?

1. DSLR Camera/ Vlog Camera/ Camera Tripod Stand



Dulu, saya memang tak berminat untuk memiliki DSLR. Sebab saya lebih prefer untuk membawa sesuatu yang kecil dan ringan ke mana-mana. Oleh itu, saya membeli kamera Samsung Galaxy yang mempunyai kualiti bagus. Tapi lama-kelamaan akhirnya saya sedar bahawa kamera yang mempunyai kualiti terbaik hanyalah kamera-kamera DSLR. Eheh. Lagipun kamera Samsung saya lensnya sudah masuk habuk. Jadi saya memang sangat teringin untuk mendapatkan sebuah DSLR. Saya selalu menonton video dan vlog YouTuber dan cemburu dengan kualiti rakaman mereka yang sangat berkualiti. Saya juga berharap satu hari dapat hasilkan video yang mempunyai kualiti bagus dan cantik melalui DSLR. Suatu hari nantilah... insyaAllah. Buat masa sekarang, kumpullah dulu ya duit tabungan tu.



Sebagai seorang yang gemar menghasilkan vlog, tipulah kalau saya kata tak teringin kamera vlog. Saya mempunyai sebuah video camera, tapi memang jarang digunakan sebab kualitinya yang tidak memuaskan hati saya. Hendak upload pun jadi tak senang disebabkan low quality. Saya teringin nak ada kamera vlog kecil yang mudah dibawa ke mana-mana dan dalam masa yang sama boleh tengok diri sendiri ketika merakam. Sebab kadang tu bila saya rakam video menggunakan kamera yang tak ada 360, saya terpotong bahagian kepala dan banyak rakam di bahagian bahu. Setakat ini, saya tak ada masalah merakam vlog menggunakan Samsung Galaxy kerana sudah biasa, tapi hasrat di hati teringin juga nak ada kamera vlog. Haha.



Saya dah berkurun abad mencari tripod stand. Saya tak tahu macam mana, semua tripod di rumah mesti ada masalah. Paling utama masalah adalah hilang bahagian kepala, komponen untuk nak letak kamera tu. Kadang tu kalau terdesak sangat terpaksa cari getah untuk ikat dan sebagainya. Saya pernahlah survey di kedai-kedai dan nak cari tripod yang paling murah, tapi kebanyakannya dalam lingkungan RM100 ke atas. Jadi hasrat saya untuk membelinya terbantut sehinggalah sekarang. Benda ni bukanlah keperluan, tapi dia akan jadi keperluan setiap kali nak rakam video. Percayalah. Kalau tak ada tripod stand ni rasa hidup tak lengkap sikit. 


2. New Smartphone/ Tablet



Kawan-kawan saya tahu, saya seorang pengguna Nokia sehinggalah hampir setahun yang lalu rasanya Nokia saya terjatuh di tengah jalan ketika menunggang motosikal. Dan smartphone yang saya guna sekarang, Samsung, adalah smartphone ibu saya yang sebenarnya sudah bermasalah. Saya tak ada masalah sangat dan okey sahaja menggunakannya, sehinggalah smartphone tersebut buat masalah ketika Program Integrasi Borneo 5.0 baru-baru ini. Bayangkanlah telefon pengarah program tak berfungsi ketika program. Nasib ada kawan-kawan yang boleh back up. Saya berurusan dengan pihak sekolah dan universiti pakai telefon orang. Haha. Padahal baru tukar bateri fon. 

Nak beli smartphone baru tu, mungkin nanti-nanti. Mungkin tunggu sampai fon sekarang betul-betul mati dan tak berfungsi. Tapi rasanya saya akan beli Nokia pun kalau nak beli baru sebab cuma itulah yang dapat save budget. Huhu. 



Yang tablet ni betul-betul kehendak. Bukan keperluan langsung. Saya teringin sebab screen yang luas dan puas kalau nak tengok apa-apa. Tapi orang kata tab ni selalu cepat rosak. Jadi saya teragaklah juga kalau nak beli tu. Saya cuma bayangkan senang nak tengok jadual kuliah dan dokumen-dokumen kalau ada tab ni. Kalau dipanggil jadi pengacara majlis pun, senang tengok teks ucapan melalui benda ni. Nanti-nantilah. Akan datang, Nurina. InsyaAllah. Bila dah berduit nanti. Haha


3. New Laptop

Ini pun cuma kehendak semata-mata. Laptop sedia ada pun masih berfungsi lagi. Saya menggunakan laptop Acer yang nipis tu. Sejak tingkatan empat lagi. Alhamdulillah, rasanya baru sekali sahaja format laptop setakat ni. Laptop saya tak ada masalah sangat, cuma dari segi bateri. Memang perlu dicharge sepanjang masa kalau tak laptop akan mati. Mungkin kalau tukar bateri rasanya akan ok. Tapi banyak function dan software yang tak boleh digunakan dalam laptop ni. Contohnya Photoshop CC dan Corel Video Studio Pro X8 ke atas. Sebab tak cukup space atau specification tak sesuai. Tempoh hari saya perlu mendownload Photoshop CC untuk digunakan dalam bengkel First Year Training Programme (FYTP) di bawah Management Society. Tapi tak boleh install dalam Acer saya. Jadi suka hati saja saya install dalam laptop roommate. Saya tak buang lagi rasanya software tu dari laptop dia. 

Kalau ada rezeki lebih nanti, nak beli laptop baru untuk memudahkan kerja-kerja saya. Tambahan pula sekarang jadi exco Grafik dan Jaringan Informasi. Tapi masih guna software-software versi lama. Eheh. Janji kerja siap. Oh ya, harap dah tak perlu guna SPSS juga untuk semester dua ni. SPSS tu adalah software yang digunakan untuk subjek Business Statistics. Sebab sangatlah susah nak install software tu. 


4. External Hard Disk


Yang ini memang keperluan, tapi tak mampu juga beli untuk masa sekarang. Walaupun agak murah berbanding gajet-gajet lain yang saya senaraikan sebelum ni. Keperluan utamanya adalah untuk menyimpan anime. Keperluan lain untuk menyimpan video, gambar, dokumen penting dan sebagainya. Saya dah pernah memiliki hard disk dua kali, tapi kedua-duanya rosak. Jadi nak beli baru tu macam agak fobialah sikit sebab tak sanggup menahan peritnya rasa bila rosak. Eheh. Yang ini pun, saya akan save for later. Bila betul-betul terdesak untuk beli.


5. Hoverboard


Saya memang dah lama teringin nak dapatkan benda ni. Bukanlah untuk digunakan di universiti. Main di rumah pun dah okey. Hoverboard tersangat cool dan rasa lagi teringin nak dapatkan satu selepas cuba main tempoh hari. Tapi ya Allah, harga tu harga. Saya tengok paling murah pun di IG dalam RM600+ something. Itu pun yang promosi rasanya. Dengan harga tu lepas untuk beli tripod stand, smartphone atau external hard disk. DSLR tak lepas. Haha. 



So yeah, itulah benda-benda yang saya sangat teringin nak dapatkan, tapi tak mampu untuk masa sekarang. Kalau dapat beli DSLR atau vlog camera tu fuhh memang saya akan manfaatkan sebaik mungkinlah. Saya pasti, anda yang sedang membaca pun mesti ada banyak benda yang teringin nak dapat tapi tak mampu. Kalau ya, kita sekapal. Jadi marilah kita bersama-sama menabung untuk kejayaan masa depan! Fighting!

2 comments:

  1. teruskan menabung nurina. apa yang kita nak hampir sama semua especially laptop, dslr tuhhh and then tablet. hehehe

    ReplyDelete
  2. Takpa, nanti dapatlah tu.goodluck untuk wishlist awak ^^

    ReplyDelete