Pages

Friday, May 19, 2017

Pemenang Bandung Souvenirs Giveaway by Nafas Baru


Assalamualaikum.

Alhamdulillah, akhirnya giveaway Bandung Souvenirs by Nafas Baru telah pun tamat malam tadi. Pertamanya saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada semua bloggers yang sudi untuk sertai giveaway ini. Ingatkan tak ada sambutan dah sebab saya tak sempat pun berblogwalking untuk promosikan giveaway ni. Terima kasih pada yang sudi join.

Baiklah. Setelah selesai meninjau kesemua penyertaan daripada para peserta Bandung Souvenirs Giveaway, akhirnya keputusan telah pun dibuat. Keputusan dibuat sepenuhnya oleh Random.org tanpa ada sebarang unsur berat sebelah dan sebagainya. Rezekilah pada siapa yang kena, ya.


Oleh itu, kini tibalah masa yang dinanti-nantikan oleh peserta giveaway kita, iaitu pengumuman pemenang. Sebelum itu, saya mengucapkan syabas ya kepada para pemenang!


Jika ada yang masih belum merujuk nombor penyertaan masing-masing, boleh rujuk di SINI.

Bismillahirrahmanirrahim.

Beg + Key Chain x 10











Fridge Magnet x 10

Peserta nombor 39, 45, 13, 21, 23, 30, 11, 24, 25 dan 19

dan

Key Chain x 10

Peserta nombor 43, 36, 38, 6, 16, 32, 34, 27, 9 dan 26


Alhamdulillah, terima kasih sekali lagi dan tahniah saya ucapkan kepada mereka yang bertuah! Kepada yang tidak berjaya, mungkin rezeki anda di masa yang lain. Lambat atau cepat, insya Allah rezeki tu mesti ada. 


CARA MENUNTUT HADIAH

Kepada pemenang, mohon anda menghantar butiran seperti di bawah ke alamat emel nurina24@ymail.com sejurus sahaja selesai membaca entry ini. Kelewatan submit butiran mungkin akan menyebabkan hadiah lewat sedikit sampai. Huhu.

Nama
Alamat
Nombor telefon
URL / Nombor penyertaan

Insya Allah, setelah pemenang selesai menghantar butiran masing-masing, saya akan mengepos hadiah tersebut. Kalau tak sempat minggu ini, mungkin minggu hadapan.

Apa pun sekali lagi saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua blogger sporting yang menyertai GA ini. Saya juga ingin mengambil kesempatan ini memohon tembakan doa anda agar saya berjaya mendapat keputusan yang cemerlang untuk peperiksaan akhir semester saya. Saya percaya, doa setiap satu daripada anda yang membaca adalah penting. Dan semoga Ramadan kali ini membawa keberkatan kepada kita semua, insya Allah. Selamat berpuasa semua.


Update Giveaway



Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Terima kasih kepada semua peserta yang sudi join Giveway yang saya anjurkan. Semalam saya baru balik rumah dan hari ini baru sempat nak update dengan semua link peserta. Maaf ya. Dan ada juga blogger yang link tak boleh buka sebab blog private. Saya sedang menunggu reply daripada beliau. Apa pun insyaAllah, saya akan usahakan supaya keputusan akan diumumkan hari ini juga ya.

Sementara itu, anda semua boleh menyemak link penyertaan di SINI.

Sekali lagi, terima kasih ya semua. Doa banyak-banyak supaya menang.

Wednesday, May 3, 2017

Student Development Program YBR


Tarikh: 28-30 April 2017
Lokasi: Primaland Resort & Convention Centre
Anjuran: Yayasan Bank Rakyat













Birthday Celebration


















Sunday, April 16, 2017

50 Questions About Me


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

So yeah I decided to take this quiz for fun. I rarely answered this kind of quizzes before, though. Well, let's get started!

1. Favorite pet I ever had?
     Cats
2. Favorite car I've owned?
     None
3. Favorite meal out, ever?
     Chicken chop
4. Favorite food I've cooked?
     My own version fried rice
5. Favorite food from childhood?
     Chicken porridge
6. Favorite drink on a hot summer day (include event)?
     Chocolate milkshake
7. Favorite drink on a cold winter night (include event)?
     Hot chocolate
8. Favorite conversation I've ever had with a person?
     I enjoy every deep conversation I had with people
9. Favorite total meal that I cook (list all items)?
     This is not 100% my cooking but I enjoyed our family recipe Ayam Horlick the most. I don't even know the spelling though. And since it's a family recipe, I have the right to remain silent.Haha
10. Favorite movie of all time?
       Ayat Ayat Cinta
       Kimi No Nawa
11. Favorite book of all time?
        Hijrah
12. Teacher who changed my life, and why?
        Cikgu Hasnah (KUSESS), cause she trusted me a lot and saw what I'm unable to see in myself. She exposed me to new experiences and made me a director for a theater, and that means a lot to   me.
13. Professional mentor who changed my life, and why?
       Hilal Asyraf. A famous author. He inspired me to become a writer.
14. Favorite item to go shopping for with a girlfriend?
       Books and gadgets.
15. Perfect day out: what, where, with whom?
       Weekends. A holiday trip with family. That would be very nice.
16. Favorite color?
        Currently red I guess.
17. Favorite artist?
        Jason Mraz & Coldplay
18. Favorite song?
        How Deep Is Your Love by Bee Gees
19. The best paid entertainment I've ever seen?
        I rarely paid for entertainment. If it's on the television that I would say Running Man? Though I'm not really a fan of the series, I do watch them.
20. Favorite hobby activity that makes me get lost for hours?
        Making videos & photoshop
21. Most rewarding time I've ever spent volunteering?
        Integrasi Borneo 5.0
22. The most exciting secret I've ever been told?
        If it's a secret then I shouldn't suppose to tell it.
23. My greatest skill (past or current)?
        I can understand texts or essays quickly if I focus on them
24. The best advice I've ever been given?
        In order to achieve something, sacrifices must be made. - My mum
25. The best advice I've ever given?
        I don't think I give best advice to people. Haha
26. The best birthday I ever had and why?
        I would be satisfied just by living on my birthdays every year. I'm telling you the truth,here.
27. The coolest natural wonder I've ever seen?
        The sunset, though it's actually hot.
28. The most fun road trip I've ever taken, where and with whom?
        Integrasi Borneo 5.0 at Sabah and Sarawak with fellow MPDs
29. The closest call I've ever had?
        My mum
30. My favorite flower, purchased?
        I don't have spesific flower in mind, but I love the colourful ones
31. My favorite flower or plant, personally grown?
       I used to have this mango seed I planted when I was a kid but it died after few weeks.
32. My best hair day ever?
        -
33. The best gift I've ever gotten: what and from whom?
        Books from friends
        A ring from my mum
34. My most suspenseful moment?
       The day I attend the Muet examination
35. My most unexpected achievement?
       I have a lot of unexpected achievements in my whole life but I'll just list a few of them:
        - First place for pidato
        - Second place for pertandingan menembak
        - Second place for colouring contest
36. The most rewarding volunteer experience I've ever had?
        This question is almost the same as question 21
37. My favorite paid employment, ever?
       Working at a bookstore at my primary school
38. The best dessert I've ever eaten?
        Banana Split
39. The prettiest natural landscape I've ever seen?
        At Madinah
40. The most scared I've been by a bug or critter?
        When they fly near me
41. My favorite household chore?
        Painting walls
42. My favorite piece of jewelry I've ever bought for myself?
       Bracelet
43. The best cup of coffee I've ever had?
        I don't drink coffee
44. The hardest question a child has ever asked me?
        "Teacher dah kahwin belum?"
45. The most important time I've had to "be there" for a friend?
        When they're struggling through a hardship
46. The most unusual pet I've ever had?
        Nothing unusual
47. The prettiest shiny object I've ever owned?
        My rings
48. The most treasured book in my library?
        Every book is my treasure and don't you dare throw them away without my permission. Haha
49. The most important tool in my craft or hobby kit?
        I love to draw sometimes so a pencil I guess
50. The coolest handmade gift I ever gave anyone?
        Cards

That sums up 50 questions about me so far. Thanks for reading!

p/s: Just finished watching K-Drama Sensory Couple series. I wish I could have a great instinct like those inspectors.

Thursday, April 13, 2017

BANDUNG SOUVENIRS GIVEAWAY BY NAFAS BARU


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Seperti yang tertera pada tajuk entry kali ni, saya ada berita baik untuk anda! Saya dah lama berhasrat untuk mengadakan giveaway ni tapi baru berkesempatan nak buat. Bersempena ulangtahun kelahiran saya yang bakal menjelang tak lama lagi, saya nak berikan sedikit penghargaan kepada pembaca blog saya yang bertuah.

Saya pernah mengadakan beberapa giveaway dan ‘Madinah and Vietnam Souvenirs Giveaway’ sebelum ini alhamdulillah mendapat sambutan yang menggalakkan. Harapnya, giveaway kali ini juga mendapat penyertaan daripada ramai bloggers di luar sana.




Hadiah-hadiah yang ditawarkan:

1.       Beg + Key Chain – 10 Pemenang
2.       Fridge Magnet – 10 Pemenang
3.       Key Chain – 10 Pemenang




Insya Allah, tidak ada ruginya anda menyertai giveaway ini. Anda hanya perlu mengikuti syarat-syarat mudah di bawah.

1. Follow blog ini.
2. Subscribe YouTube channel : Nims Productions
3. Buat satu entry bertajuk “Bandung Souvenirs Giveaway by Nafas Baru”. Copy banner di atas dan link ke entry ini.
4. Tinggalkan link entry anda di bawah post ini. Kalau tak keberatan sila nyatakan anda follower ke berapa dan nama akaun yang digunakan untuk subscribe YouTube supaya senang untuk disemak. (bagi follower dan subscriber baru)

OPTIONAL: Follow Instagram - @nafasbaru_

Itu sahaja. Mudah kan syaratnya? Pemenang akan dipilih secara random. Giveaway ini akan tamat pada 18 Mei 2017 jam 11.59 malam. Saya akan usahakan pemenangnya secepat mungkin. Sebarang penambahan akan diberitahu, sekiranya ada.



“Semoga Allah SWT menerima amal-amal dari kami dan kamu.”




*Maaf kalau tak sempat blogwalking dalam kadar segera. Tapi saya akan usahakan bila berkelapangan.

Monday, April 10, 2017

Laptop Buat Hal

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Cuti pertengahan semester sudah pun berakhir. Saya tak dapat menikmati cuti secara total kerana terlibat dengan konvensyen. Tapi alhamdulillah saya bertuah sebab dapat menimba banyak pengalaman dan pengetahuan baru.

Sekarang, perlu berpijak semula di atas bumi realiti. Kelas pun akan bermula. Banyak assignment yang masih belum selesai. Dan laptop saya, sudah buat hal di saat-saat genting ini. Pada mulanya dulu Cuma ada simbol-simbol aneh yang muncul setiap kali saya menggunakan Words atau software lain. Tak apalah sebab tak mengganggu pun masa printing. Saya tak tahu nak kenal pasti punca masalah. Setiap kali nak menulis huruf yang ditekan tak akan muncul sama seperti yang ditekan, Yang akan keluar adalah huruf lain dan angka. Saya tak tahu macam mana nak selesaikan. Kalau hantar repair, kosnya mesti mahal. Kalau beli baru apatah lagi.

Saya rasa untuk beberapa minggu ni saya perlu belajar survive dengan laptop nyawa-nyawa ikan tu. Semua benda penting ada dalam tu. Dan banyak software yang memang perlu guna laptop tu juga sebab kalau pinjam laptop kawan pun mereka tak ada. Macam Corel Video Studio Pro dan Adobe Photoshop. Blog entry ini pun saya taip menerusi Android sahaja.

Timing yang dipilih untuk laptop saya buat hal adalah sangat tidak kena. Waktu beginilah ramai yang minta saya untuk siapkan itu dan ini. Saya minta maaf kalau agak lewat dalam menyelesaikan apa yang diminta. Kakak minta buat video dari hari tu pun masih belum siap. Hidup ni memang banyak cabaran yang tak dijangka.

But life must go on.

Sunday, April 9, 2017

Konvensyen Kepimpinan Kelab PEMADAM IPT

Konvensyen Kepimpinan Kelab PEMADAM IPT kali ke-2 yang bertempat di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia pada 5-8 April 2017 telah pun melabuhkan tirainya.


Alhamdulillah kerana banyak input yang telah saya peroleh sepanjang konvensyen ini berlangsung dan satu penghargaan apabila diberi peluang menjadi pengacara majlis di SK Pengkalan Tentera Darat untuk Program Mahasiswa@Sekolah.



Konvensyen ini telah dihadiri oleh 18 IPTA dan satu IPTS di seluruh Malaysia. Saya berpeluang bertukar pengalaman bersama mahasiswa-mahasiswi daripada universiti lain. Harap selepas ini dapat meneruskan jelajah di universiti lain pula. InsyaAllah.








Sunday, April 2, 2017

Pakat Mai Aman Damai Fajar Harapan (PAMADFH)


 Pakat Mai Aman Damai Fajar Harapan (PAMADFH)
Tarikh : 24-26 Mac 2017

Lot 26 Pertubuhan PRUMERA


Lot 22 Jualan nasi ayam, kuih muih dan minuman

Permainan tradisional congkak

Buat apa atas pentas tu, Kak Zira?

Penonton yang hadir bagi memberikan sokongan

Pemenang gerai paling ceria: Lot 25 Dua Seni Enterprise

Permainan hoverboard pun ada

Feeling Loved and Blessed


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

I just finished watching K-Drama Good Manager (Chief Kim). I was addicted to the series because it was really good. It’s not your everyday romance drama and it has its own uniqueness. And of course, it really inspired me to become a good manager in future. I have always dream to become a chief, or a manager at least. I know I’m far enough from being able to be in such position, but it’s always nice to keep something in your mind, right?


After watching the final episode, here I am, back to reality. This month is also going to be a hectic month. There are 2 programs going to be held in Kuala Lumpur in this month. And some assignments that I need to submit. You can also never forget about the mid-term tests. At the same time, I will also busy preparing for a project in August, which I am really looking forward to. Yup, there’s a lot of tasks to be done but I’m still sitting in front of this laptop and posting a new entry. 

I also have some plans to make a giveaway in this month and please look forward to that. There were so many things and programs held in March but I don’t have the time to update all of them, and I’m sorry for that. But I would upload some photos of my updates in my Facebook, so you can go there and take a look if you’re interested.  

In this entry I’m just going to share a slice of life thought. At first, it was really difficult for me to adapt with the situation in university. Mainly because of the course I’m pursuing right now. And it still does give me difficulties until today. I don’t know how many time I’ve already tell you this, but Management is really tough for me. There were times when I thought of changing courses and there were times when I felt like quitting. I thought it was a big mistake of pursuing Management when I’m only good in Sastera. But life made me think things through and Allah helped me in so many ways. He made the impossible becomes possible. I can’t say how much I’m grateful for His blessings.

So many unbelievable things happened to me in a year. Most of them were because I joined MPD (Majlis Penghuni Desasiswa). I was assigned with insane tasks which I’ve never done before. I complained to my mum and she said something that goes like this, “In order to achieve something, sacrifices must be made.” I felt relieved when she said that. From now, I will just view things from a positive side.

I do think my life is going well. I made new good friends, I learn new things and I get new experiences. I just need to focus a little bit more to my studies. 


I think everything depends on your positivity. Some people complained a lot in their life. I, myself also complained a lot. We were too blinded with those hardships and obstacles happening around in our life. Try to put those things aside and see what’s beyond. Try to realize the good things happening in your life. 

The people that loves you and will always be with you. Your parents that will cover you with a blanket when you’re asleep. The luckiest moments in your life. The feeling of being appreciated by others. The smile you shared with others. The rain drops that brings the breeze through your window. The sunny weather and when you don’t have to bring an umbrella outside. The feeling of eating a good ice-cream. The feeling when you’re watching your favourite shows. Everything. Every moment in your life is actually a good thing. It depends on how wide your eyes are open to see that.

Making things short, I just want to say that I’m feeling loved and blessed.  Alhamdulillah. I hope others too are aware of how lucky you are to be able to live right now. Just put the negative things aside and see from the bright side. InsyaAllah, all is well.



Love, Nurina Izzati.


Sunday, March 19, 2017

Maybe.


At one point, I don't even know 
what exactly I don't want to do
I let the river flow 
and follow the rhythm
it's weirdly strange 
but somehow it feels good
maybe I'll let them lead me for a while
before I grab on something
and create a chaos.
Maybe.

Nims
19 March 2017

Saturday, March 4, 2017

Bulan Mac Bulan Sibuk



Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Saya rasa bulan Februari Mac ini lebih sibuk daripada menguruskan program Integrasi Borneo dulu. Selaku Exco Grafik, saya perlu mendesign beberapa poster dan baju untuk program-program yang akan datang. Dalam masa yang sama, turut memegang jawatankuasa untuk beberapa program sepanjang bulan Mac dan April ini. Padahal, laporan IB 5.0 dan urusan surat-menyurat pun masih belum selesai. Sebabnya, buka sahaja semester kedua, sudah mula gerak kerja untuk program lain. Post mortem IB 5.0 tempoh hari pun masih belum sempat diadakan.

Hendak dijadikan cerita, telefon saya pula mati dan sudah tidak mampu diselamatkan lagi. Saya sebenarnya tak ada masalah sangat jika tidak menggunakan WhatsApp, masalahnya orang lainlah yang nak hubungi saya untuk urusan kerja. Ada yang terpaksa cari di FB dan IG untuk hubungi saya. Sudah hampir seminggu saya tidak menggunakan WhatsApp dan tekanan semakin terasa disebabkan banyak hal yang belum diselesaikan. Kalau dulu, mungkin WhatsApp itu cuma satu medium untuk mengeratkan komunikasi, kini WhatsApp sudah menjadi medium keperluan pula. Tambahan lagi, banyak assignment yang perlu disiapkan secara berkumpulan. Perbincangan semuanya dilakukan menerusi WhatsApp. Jadi saya turut mengalami masalah untuk mendapatkan informasi dan sebagainya.

Apa projek saya sekarang yang konon-kononnya sibuk tu? Eheh. Untuk yang terdekat, saya terlibat di bawah AJK Hal Ehwal program Debat Piala Naib Canselor yang merupakan program tahunan universiti melibatkan penyertaan daripada semua desasiswa. Untuk bahagian hal ehwal ni kami berperanan mencari juri, menyediakan borang pemarkahan dan menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan pemarkahan, usul dan sebagainya. DPNC akan berlangsung dari 17-19 Mac ini. Saya tak mahu menghuraikan dengan lebih panjang kerana bimbang manalah tahu terkongsi benda yang tidak sepatutnya dikongsikan. Disebabkan telefon rosak, masih ada juri yang belum saya dapatkan butirannya lagi. Haraplah dapat selesaikannya dengan segera.

Gambar tak ada kena-mengena: Teman-teman seperjuangan dalam kuliah

Pada minggu seterusnya pula saya terlibat dengan sebuah karnival yang digelar Pakat Mai Aman Damai Fajar Harapan (PaMADFH). Karnival ini berlangsung pada 24-26 Mac 2017. Saya ditugaskan sebagai Ketua AJK Koridor Niaga yang berperanan untuk mencari peniaga-peniaga yang akan masuk berniaga di tapak karnival kami. Sekali lagi, telefon merupakan kekangan utama saya kerana saya perlu banyak berurusan dengan peniaga melalui telefon. Apa pun, dah alang-alang saya cerita, saya juga ingin mempromosikan PaMADFH. Program ini juga merupakan projek tahunan desasiswa kami, Aman Damai Fajar Harapan. Lokasinya bertempat di Desasiswa ADFH, USM Penang.

Kami menyasarkan jumlah pengunjung seramai 4000 orang melibatkan mahasiswa sendiri dan pengunjung yang tinggal di sekitar kawasan Pulau Pinang. InsyaAllah, ada banyak tarikan menarik seperti artis dan pameran daripada jabatan-jabatan besar. Ada juga permainan-permainan menarik disediakan. Posternya saya masih belum dapat lagi untuk dipromosikan. Disebabkan tak ada arahan untuk saya siapkan poster PaMADFH, rasanya mungkin orang lain yang buatkan. Kalau sudah ada nanti, mungkin lebih mudah untuk saya promosikan. Kalau ada yang berminat untuk masuk berniaga dan menyewa tapak jualan, boleh hubungi menerusi emel saya nurina24@ymail.com memandangkan telefon saya masih tidak berfungsi. Kalau ada pihak yang berminat untuk penajaan pun sangatlah kami alu-alukan.

Dalam bulan ini juga, sudah bermula kuiz online Macroeconomics dan hujung bulan ini sudah bermulanya era mencemaskan iaitu mid-term test. Mungkin bagi course lain, kebanyakannya tidak ada ujian pertengahan penggal. Tapi untuk course Management, kami ada. Dan untuk semester dua ini, saya perlu lebih fokus untuk menjaga pointer. Jika tidak pihak yayasan akan gantung peruntukan saya. Uhuk. Saya tak tahu macam manalah hendak survive semester ini dengan kesibukan yang melanda. Subjek-subjek semester ini pun boleh tahan susahnya.

Apa pun, saya sangat berharap untuk skor dalam mid-term test. Harapnya juga program-program yang kami rancangkan ni dapat berjalan dengan lancar. Oh ya, sama juga dengan program-program yang dirancangkan oleh persatuan-persatuan dan kelab lain. Semoga mendapat sambutan dan berlangsung dengan baik. InsyaAllah, baik yang kita niatkan, Allah permudahkan.

Last but not least, selamat memburu peniaga, Nurina!

Anime Hyouka

Thursday, February 2, 2017

Refleksi 2016



Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Sedar tak sedar, dah masuk bulan Februari untuk tahun 2017. Sekejap sahaja masa berlalu. Tak lama lagi pun semester baru akan bermula dan saya akan disibukkan kembali dengan assignment, tutorial, kuiz dan sebagainya. Sudah lama saya teringin nak buat entry tentang refleksi tahun 2016, tetapi hari ini baru berkesempatan untuk update. Seperti tahun-tahun sebelum ini, saya akan buat entry untuk refleksi semula detik-detik bermakna yang terjadi pada saya sepanjang tahun 2016.

Tahun 2016 merupakan satu tahun yang banyak memberikan pengalaman baru kepada saya terutamanya dari segi pengalaman bekerja dan kemasukan ke universiti. Saya sempat bekerja di kedai buku sekolah rendah dan menjadi seorang guru tuisyen dalam tempoh beberapa bulan menunggu keputusan universiti. Dan fasa di alam universiti pula merupakan satu fasa yang banyak mengubah hidup saya. Tak mahu membebel panjang, jom baca highlight 2016 saya!


Walaupun Thailand hanya bersempadan dengan Malaysia, pada usia 20 tahun barulah pertama kali saya dapat menjejakkan kaki ke sana. Kami melawat tempat-tempat menarik seperti Muzium Magic Eye 3D, Floating Market dan berjalan di Pantai Samila. Percutian ini sangat bermakna kerana dapat meluangkan masa bersama-sama keluarga. Saya ada menghasilkan vlog di Hatyai yang panjangnya selama 25 minit sebab tak tahu nak cut bahagian mana. Semuanya menarik. Dan foto-foto yang kami ambil di sana juga sangat cantik.



Alhamdulillah, selama satu tahun setengah bergelut dengan STPM di Pusat Tingkatan 6 Mod 1 SMK Taman Mahsuri (kini dikenali sebagai Kolej Tingkatan 6 Kulim), akhirnya saya berjaya mendapatkan keputusan yang agak memberansangkan. Walaupun bukanlah 4 rata, dapat pointer 3.83 pun sudah dikira agak bagus kerana melebihi daripada jangkaan saya. Keputusan inilah yang akhirnya melayakkan saya untuk mendapat tempat di universiti saya kini.



Saya sudah semakin jarang menghasilkan shortfilm di YouTube channel saya dan lebih banyak menghasilkan vlog. Walaupun begitu, saya berjaya merakamkan sebuah filem pendek kolaborasi dengan adik saya berjudul Potret. Alhamdulillah, ramai yang memberikan respon positif untuk Potret. Kalau anda belum tonton lagi, silakan ya.



Pada bulan Jun, sekali lagi saya dan keluarga pergi ke Hatyai. Kali ini, sepupu-sepupu saya turut serta untuk percutian kami. Saya mendapat banyak pengalaman baru seperti menaiki gajah, menaiki ATV dan pertama kali juga ice-skating. Saya berjaya mencipta rekod tidak jatuh untuk beginner. Walaupun tak adalah laju macam pro. Ice-skating adalah satu pengalaman menyeronokkan dan kalau boleh saya nak main lagi di masa akan datang, insyaAllah.



Saya juga telah menganjurkan satu giveaway untuk kali kedua. Alhamdulillah, giveaway mendapat sambutan yang menggalakkan dan berjalan dengan lancar. Ini adalah salah satu cara apresiasi saya kepada pembaca blog Nafas Baru dan rakan-rakan blogger. Saya harap dapat anjurkan lagi giveaway seperti ini.



Program ini juga adalah salah satu program yang bermakna bagi saya kerana saya mengajak rakan-rakan sekolah rendah untuk berprogram di SK Sungai Ular, Kulim iaitu sekolah rendah kami dulu. Dalam masa yang sama, saya dapat berkumpul kembali bersama rakan-rakan sekolah rendah yang telah lama terpisah. Seronok dapat mendengar kisah hidup masing-masing. Semoga kami dapat berkumpul lagi untuk PESAK 2.0 pula!


Siapa yang tidak seronok apabila mendapat tawaran kemasukan ke universiti? Alhamdulillah, saya sangat bersyukur kerana terpilih untuk melanjutkan pelajaran lagi di peringkat ijazah sarjana muda. Berkat keputusan STPM saya, kini saya sedang menuntut bidang Pengurusan di Universiti Sains Malaysia. Saya yakin, segala yang Allah rancangkan, ada hikmahnya. Terus percaya.



Alhamdulillah, menjadi satu penghargaan buat saya apabila diberikan anugerah oleh penduduk kampung walaupun sebenarnya saya tinggal di rumah taman. Kami disatukan di bawah satu jawatankuasa iaitu JKKK Kampung Paya Tok Betok. Saya mendapat anugerah ini kerana telah berkhidmat sebagai guru tuisyen kampung. Saya mengajar subjek Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains kepada murid UPSR dan SPM. Rindu pula rasanya nak berjumpa budak-budak tu lagi.



Itulah antara highlight penting saya untuk tahun 2016. Semoga tahun 2017 ini, banyak lagi momen-momen menarik yang dapat saya corakkan bersama insan-insan yang bermakna dalam hidup saya. Terima kasih kerana meluangkan masa untuk membaca coretan ini. Bagaimana pula dengan 2016 anda?