Pages

Sunday, April 16, 2017

50 Questions About Me


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

So yeah I decided to take this quiz for fun. I rarely answered this kind of quizzes before, though. Well, let's get started!

1. Favorite pet I ever had?
     Cats
2. Favorite car I've owned?
     None
3. Favorite meal out, ever?
     Chicken chop
4. Favorite food I've cooked?
     My own version fried rice
5. Favorite food from childhood?
     Chicken porridge
6. Favorite drink on a hot summer day (include event)?
     Chocolate milkshake
7. Favorite drink on a cold winter night (include event)?
     Hot chocolate
8. Favorite conversation I've ever had with a person?
     I enjoy every deep conversation I had with people
9. Favorite total meal that I cook (list all items)?
     This is not 100% my cooking but I enjoyed our family recipe Ayam Horlick the most. I don't even know the spelling though. And since it's a family recipe, I have the right to remain silent.Haha
10. Favorite movie of all time?
       Ayat Ayat Cinta
       Kimi No Nawa
11. Favorite book of all time?
        Hijrah
12. Teacher who changed my life, and why?
        Cikgu Hasnah (KUSESS), cause she trusted me a lot and saw what I'm unable to see in myself. She exposed me to new experiences and made me a director for a theater, and that means a lot to   me.
13. Professional mentor who changed my life, and why?
       Hilal Asyraf. A famous author. He inspired me to become a writer.
14. Favorite item to go shopping for with a girlfriend?
       Books and gadgets.
15. Perfect day out: what, where, with whom?
       Weekends. A holiday trip with family. That would be very nice.
16. Favorite color?
        Currently red I guess.
17. Favorite artist?
        Jason Mraz & Coldplay
18. Favorite song?
        How Deep Is Your Love by Bee Gees
19. The best paid entertainment I've ever seen?
        I rarely paid for entertainment. If it's on the television that I would say Running Man? Though I'm not really a fan of the series, I do watch them.
20. Favorite hobby activity that makes me get lost for hours?
        Making videos & photoshop
21. Most rewarding time I've ever spent volunteering?
        Integrasi Borneo 5.0
22. The most exciting secret I've ever been told?
        If it's a secret then I shouldn't suppose to tell it.
23. My greatest skill (past or current)?
        I can understand texts or essays quickly if I focus on them
24. The best advice I've ever been given?
        In order to achieve something, sacrifices must be made. - My mum
25. The best advice I've ever given?
        I don't think I give best advice to people. Haha
26. The best birthday I ever had and why?
        I would be satisfied just by living on my birthdays every year. I'm telling you the truth,here.
27. The coolest natural wonder I've ever seen?
        The sunset, though it's actually hot.
28. The most fun road trip I've ever taken, where and with whom?
        Integrasi Borneo 5.0 at Sabah and Sarawak with fellow MPDs
29. The closest call I've ever had?
        My mum
30. My favorite flower, purchased?
        I don't have spesific flower in mind, but I love the colourful ones
31. My favorite flower or plant, personally grown?
       I used to have this mango seed I planted when I was a kid but it died after few weeks.
32. My best hair day ever?
        -
33. The best gift I've ever gotten: what and from whom?
        Books from friends
        A ring from my mum
34. My most suspenseful moment?
       The day I attend the Muet examination
35. My most unexpected achievement?
       I have a lot of unexpected achievements in my whole life but I'll just list a few of them:
        - First place for pidato
        - Second place for pertandingan menembak
        - Second place for colouring contest
36. The most rewarding volunteer experience I've ever had?
        This question is almost the same as question 21
37. My favorite paid employment, ever?
       Working at a bookstore at my primary school
38. The best dessert I've ever eaten?
        Banana Split
39. The prettiest natural landscape I've ever seen?
        At Madinah
40. The most scared I've been by a bug or critter?
        When they fly near me
41. My favorite household chore?
        Painting walls
42. My favorite piece of jewelry I've ever bought for myself?
       Bracelet
43. The best cup of coffee I've ever had?
        I don't drink coffee
44. The hardest question a child has ever asked me?
        "Teacher dah kahwin belum?"
45. The most important time I've had to "be there" for a friend?
        When they're struggling through a hardship
46. The most unusual pet I've ever had?
        Nothing unusual
47. The prettiest shiny object I've ever owned?
        My rings
48. The most treasured book in my library?
        Every book is my treasure and don't you dare throw them away without my permission. Haha
49. The most important tool in my craft or hobby kit?
        I love to draw sometimes so a pencil I guess
50. The coolest handmade gift I ever gave anyone?
        Cards

That sums up 50 questions about me so far. Thanks for reading!

p/s: Just finished watching K-Drama Sensory Couple series. I wish I could have a great instinct like those inspectors.

Thursday, April 13, 2017

BANDUNG SOUVENIRS GIVEAWAY BY NAFAS BARU


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Seperti yang tertera pada tajuk entry kali ni, saya ada berita baik untuk anda! Saya dah lama berhasrat untuk mengadakan giveaway ni tapi baru berkesempatan nak buat. Bersempena ulangtahun kelahiran saya yang bakal menjelang tak lama lagi, saya nak berikan sedikit penghargaan kepada pembaca blog saya yang bertuah.

Saya pernah mengadakan beberapa giveaway dan ‘Madinah and Vietnam Souvenirs Giveaway’ sebelum ini alhamdulillah mendapat sambutan yang menggalakkan. Harapnya, giveaway kali ini juga mendapat penyertaan daripada ramai bloggers di luar sana.




Hadiah-hadiah yang ditawarkan:

1.       Beg + Key Chain – 10 Pemenang
2.       Fridge Magnet – 10 Pemenang
3.       Key Chain – 10 Pemenang




Insya Allah, tidak ada ruginya anda menyertai giveaway ini. Anda hanya perlu mengikuti syarat-syarat mudah di bawah.

1. Follow blog ini.
2. Subscribe YouTube channel : Nims Productions
3. Buat satu entry bertajuk “Bandung Souvenirs Giveaway by Nafas Baru”. Copy banner di atas dan link ke entry ini.
4. Tinggalkan link entry anda di bawah post ini. Kalau tak keberatan sila nyatakan anda follower ke berapa dan nama akaun yang digunakan untuk subscribe YouTube supaya senang untuk disemak. (bagi follower dan subscriber baru)

OPTIONAL: Follow Instagram - @nafasbaru_

Itu sahaja. Mudah kan syaratnya? Pemenang akan dipilih secara random. Giveaway ini akan tamat pada 18 Mei 2017 jam 11.59 malam. Saya akan usahakan pemenangnya secepat mungkin. Sebarang penambahan akan diberitahu, sekiranya ada.



“Semoga Allah SWT menerima amal-amal dari kami dan kamu.”




*Maaf kalau tak sempat blogwalking dalam kadar segera. Tapi saya akan usahakan bila berkelapangan.

Monday, April 10, 2017

Laptop Buat Hal

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Cuti pertengahan semester sudah pun berakhir. Saya tak dapat menikmati cuti secara total kerana terlibat dengan konvensyen. Tapi alhamdulillah saya bertuah sebab dapat menimba banyak pengalaman dan pengetahuan baru.

Sekarang, perlu berpijak semula di atas bumi realiti. Kelas pun akan bermula. Banyak assignment yang masih belum selesai. Dan laptop saya, sudah buat hal di saat-saat genting ini. Pada mulanya dulu Cuma ada simbol-simbol aneh yang muncul setiap kali saya menggunakan Words atau software lain. Tak apalah sebab tak mengganggu pun masa printing. Saya tak tahu nak kenal pasti punca masalah. Setiap kali nak menulis huruf yang ditekan tak akan muncul sama seperti yang ditekan, Yang akan keluar adalah huruf lain dan angka. Saya tak tahu macam mana nak selesaikan. Kalau hantar repair, kosnya mesti mahal. Kalau beli baru apatah lagi.

Saya rasa untuk beberapa minggu ni saya perlu belajar survive dengan laptop nyawa-nyawa ikan tu. Semua benda penting ada dalam tu. Dan banyak software yang memang perlu guna laptop tu juga sebab kalau pinjam laptop kawan pun mereka tak ada. Macam Corel Video Studio Pro dan Adobe Photoshop. Blog entry ini pun saya taip menerusi Android sahaja.

Timing yang dipilih untuk laptop saya buat hal adalah sangat tidak kena. Waktu beginilah ramai yang minta saya untuk siapkan itu dan ini. Saya minta maaf kalau agak lewat dalam menyelesaikan apa yang diminta. Kakak minta buat video dari hari tu pun masih belum siap. Hidup ni memang banyak cabaran yang tak dijangka.

But life must go on.

Sunday, April 9, 2017

Konvensyen Kepimpinan Kelab PEMADAM IPT

Konvensyen Kepimpinan Kelab PEMADAM IPT kali ke-2 yang bertempat di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia pada 5-8 April 2017 telah pun melabuhkan tirainya.


Alhamdulillah kerana banyak input yang telah saya peroleh sepanjang konvensyen ini berlangsung dan satu penghargaan apabila diberi peluang menjadi pengacara majlis di SK Pengkalan Tentera Darat untuk Program Mahasiswa@Sekolah.



Konvensyen ini telah dihadiri oleh 18 IPTA dan satu IPTS di seluruh Malaysia. Saya berpeluang bertukar pengalaman bersama mahasiswa-mahasiswi daripada universiti lain. Harap selepas ini dapat meneruskan jelajah di universiti lain pula. InsyaAllah.








Sunday, April 2, 2017

Pakat Mai Aman Damai Fajar Harapan (PAMADFH)


 Pakat Mai Aman Damai Fajar Harapan (PAMADFH)
Tarikh : 24-26 Mac 2017

Lot 26 Pertubuhan PRUMERA


Lot 22 Jualan nasi ayam, kuih muih dan minuman

Permainan tradisional congkak

Buat apa atas pentas tu, Kak Zira?

Penonton yang hadir bagi memberikan sokongan

Pemenang gerai paling ceria: Lot 25 Dua Seni Enterprise

Permainan hoverboard pun ada

Feeling Loved and Blessed


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

I just finished watching K-Drama Good Manager (Chief Kim). I was addicted to the series because it was really good. It’s not your everyday romance drama and it has its own uniqueness. And of course, it really inspired me to become a good manager in future. I have always dream to become a chief, or a manager at least. I know I’m far enough from being able to be in such position, but it’s always nice to keep something in your mind, right?


After watching the final episode, here I am, back to reality. This month is also going to be a hectic month. There are 2 programs going to be held in Kuala Lumpur in this month. And some assignments that I need to submit. You can also never forget about the mid-term tests. At the same time, I will also busy preparing for a project in August, which I am really looking forward to. Yup, there’s a lot of tasks to be done but I’m still sitting in front of this laptop and posting a new entry. 

I also have some plans to make a giveaway in this month and please look forward to that. There were so many things and programs held in March but I don’t have the time to update all of them, and I’m sorry for that. But I would upload some photos of my updates in my Facebook, so you can go there and take a look if you’re interested.  

In this entry I’m just going to share a slice of life thought. At first, it was really difficult for me to adapt with the situation in university. Mainly because of the course I’m pursuing right now. And it still does give me difficulties until today. I don’t know how many time I’ve already tell you this, but Management is really tough for me. There were times when I thought of changing courses and there were times when I felt like quitting. I thought it was a big mistake of pursuing Management when I’m only good in Sastera. But life made me think things through and Allah helped me in so many ways. He made the impossible becomes possible. I can’t say how much I’m grateful for His blessings.

So many unbelievable things happened to me in a year. Most of them were because I joined MPD (Majlis Penghuni Desasiswa). I was assigned with insane tasks which I’ve never done before. I complained to my mum and she said something that goes like this, “In order to achieve something, sacrifices must be made.” I felt relieved when she said that. From now, I will just view things from a positive side.

I do think my life is going well. I made new good friends, I learn new things and I get new experiences. I just need to focus a little bit more to my studies. 


I think everything depends on your positivity. Some people complained a lot in their life. I, myself also complained a lot. We were too blinded with those hardships and obstacles happening around in our life. Try to put those things aside and see what’s beyond. Try to realize the good things happening in your life. 

The people that loves you and will always be with you. Your parents that will cover you with a blanket when you’re asleep. The luckiest moments in your life. The feeling of being appreciated by others. The smile you shared with others. The rain drops that brings the breeze through your window. The sunny weather and when you don’t have to bring an umbrella outside. The feeling of eating a good ice-cream. The feeling when you’re watching your favourite shows. Everything. Every moment in your life is actually a good thing. It depends on how wide your eyes are open to see that.

Making things short, I just want to say that I’m feeling loved and blessed.  Alhamdulillah. I hope others too are aware of how lucky you are to be able to live right now. Just put the negative things aside and see from the bright side. InsyaAllah, all is well.



Love, Nurina Izzati.


Sunday, March 19, 2017

Maybe.


At one point, I don't even know 
what exactly I don't want to do
I let the river flow 
and follow the rhythm
it's weirdly strange 
but somehow it feels good
maybe I'll let them lead me for a while
before I grab on something
and create a chaos.
Maybe.

Nims
19 March 2017

Saturday, March 4, 2017

Bulan Mac Bulan Sibuk



Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Saya rasa bulan Februari Mac ini lebih sibuk daripada menguruskan program Integrasi Borneo dulu. Selaku Exco Grafik, saya perlu mendesign beberapa poster dan baju untuk program-program yang akan datang. Dalam masa yang sama, turut memegang jawatankuasa untuk beberapa program sepanjang bulan Mac dan April ini. Padahal, laporan IB 5.0 dan urusan surat-menyurat pun masih belum selesai. Sebabnya, buka sahaja semester kedua, sudah mula gerak kerja untuk program lain. Post mortem IB 5.0 tempoh hari pun masih belum sempat diadakan.

Hendak dijadikan cerita, telefon saya pula mati dan sudah tidak mampu diselamatkan lagi. Saya sebenarnya tak ada masalah sangat jika tidak menggunakan WhatsApp, masalahnya orang lainlah yang nak hubungi saya untuk urusan kerja. Ada yang terpaksa cari di FB dan IG untuk hubungi saya. Sudah hampir seminggu saya tidak menggunakan WhatsApp dan tekanan semakin terasa disebabkan banyak hal yang belum diselesaikan. Kalau dulu, mungkin WhatsApp itu cuma satu medium untuk mengeratkan komunikasi, kini WhatsApp sudah menjadi medium keperluan pula. Tambahan lagi, banyak assignment yang perlu disiapkan secara berkumpulan. Perbincangan semuanya dilakukan menerusi WhatsApp. Jadi saya turut mengalami masalah untuk mendapatkan informasi dan sebagainya.

Apa projek saya sekarang yang konon-kononnya sibuk tu? Eheh. Untuk yang terdekat, saya terlibat di bawah AJK Hal Ehwal program Debat Piala Naib Canselor yang merupakan program tahunan universiti melibatkan penyertaan daripada semua desasiswa. Untuk bahagian hal ehwal ni kami berperanan mencari juri, menyediakan borang pemarkahan dan menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan pemarkahan, usul dan sebagainya. DPNC akan berlangsung dari 17-19 Mac ini. Saya tak mahu menghuraikan dengan lebih panjang kerana bimbang manalah tahu terkongsi benda yang tidak sepatutnya dikongsikan. Disebabkan telefon rosak, masih ada juri yang belum saya dapatkan butirannya lagi. Haraplah dapat selesaikannya dengan segera.

Gambar tak ada kena-mengena: Teman-teman seperjuangan dalam kuliah

Pada minggu seterusnya pula saya terlibat dengan sebuah karnival yang digelar Pakat Mai Aman Damai Fajar Harapan (PaMADFH). Karnival ini berlangsung pada 24-26 Mac 2017. Saya ditugaskan sebagai Ketua AJK Koridor Niaga yang berperanan untuk mencari peniaga-peniaga yang akan masuk berniaga di tapak karnival kami. Sekali lagi, telefon merupakan kekangan utama saya kerana saya perlu banyak berurusan dengan peniaga melalui telefon. Apa pun, dah alang-alang saya cerita, saya juga ingin mempromosikan PaMADFH. Program ini juga merupakan projek tahunan desasiswa kami, Aman Damai Fajar Harapan. Lokasinya bertempat di Desasiswa ADFH, USM Penang.

Kami menyasarkan jumlah pengunjung seramai 4000 orang melibatkan mahasiswa sendiri dan pengunjung yang tinggal di sekitar kawasan Pulau Pinang. InsyaAllah, ada banyak tarikan menarik seperti artis dan pameran daripada jabatan-jabatan besar. Ada juga permainan-permainan menarik disediakan. Posternya saya masih belum dapat lagi untuk dipromosikan. Disebabkan tak ada arahan untuk saya siapkan poster PaMADFH, rasanya mungkin orang lain yang buatkan. Kalau sudah ada nanti, mungkin lebih mudah untuk saya promosikan. Kalau ada yang berminat untuk masuk berniaga dan menyewa tapak jualan, boleh hubungi menerusi emel saya nurina24@ymail.com memandangkan telefon saya masih tidak berfungsi. Kalau ada pihak yang berminat untuk penajaan pun sangatlah kami alu-alukan.

Dalam bulan ini juga, sudah bermula kuiz online Macroeconomics dan hujung bulan ini sudah bermulanya era mencemaskan iaitu mid-term test. Mungkin bagi course lain, kebanyakannya tidak ada ujian pertengahan penggal. Tapi untuk course Management, kami ada. Dan untuk semester dua ini, saya perlu lebih fokus untuk menjaga pointer. Jika tidak pihak yayasan akan gantung peruntukan saya. Uhuk. Saya tak tahu macam manalah hendak survive semester ini dengan kesibukan yang melanda. Subjek-subjek semester ini pun boleh tahan susahnya.

Apa pun, saya sangat berharap untuk skor dalam mid-term test. Harapnya juga program-program yang kami rancangkan ni dapat berjalan dengan lancar. Oh ya, sama juga dengan program-program yang dirancangkan oleh persatuan-persatuan dan kelab lain. Semoga mendapat sambutan dan berlangsung dengan baik. InsyaAllah, baik yang kita niatkan, Allah permudahkan.

Last but not least, selamat memburu peniaga, Nurina!

Anime Hyouka

Thursday, February 2, 2017

Refleksi 2016



Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Sedar tak sedar, dah masuk bulan Februari untuk tahun 2017. Sekejap sahaja masa berlalu. Tak lama lagi pun semester baru akan bermula dan saya akan disibukkan kembali dengan assignment, tutorial, kuiz dan sebagainya. Sudah lama saya teringin nak buat entry tentang refleksi tahun 2016, tetapi hari ini baru berkesempatan untuk update. Seperti tahun-tahun sebelum ini, saya akan buat entry untuk refleksi semula detik-detik bermakna yang terjadi pada saya sepanjang tahun 2016.

Tahun 2016 merupakan satu tahun yang banyak memberikan pengalaman baru kepada saya terutamanya dari segi pengalaman bekerja dan kemasukan ke universiti. Saya sempat bekerja di kedai buku sekolah rendah dan menjadi seorang guru tuisyen dalam tempoh beberapa bulan menunggu keputusan universiti. Dan fasa di alam universiti pula merupakan satu fasa yang banyak mengubah hidup saya. Tak mahu membebel panjang, jom baca highlight 2016 saya!


Walaupun Thailand hanya bersempadan dengan Malaysia, pada usia 20 tahun barulah pertama kali saya dapat menjejakkan kaki ke sana. Kami melawat tempat-tempat menarik seperti Muzium Magic Eye 3D, Floating Market dan berjalan di Pantai Samila. Percutian ini sangat bermakna kerana dapat meluangkan masa bersama-sama keluarga. Saya ada menghasilkan vlog di Hatyai yang panjangnya selama 25 minit sebab tak tahu nak cut bahagian mana. Semuanya menarik. Dan foto-foto yang kami ambil di sana juga sangat cantik.



Alhamdulillah, selama satu tahun setengah bergelut dengan STPM di Pusat Tingkatan 6 Mod 1 SMK Taman Mahsuri (kini dikenali sebagai Kolej Tingkatan 6 Kulim), akhirnya saya berjaya mendapatkan keputusan yang agak memberansangkan. Walaupun bukanlah 4 rata, dapat pointer 3.83 pun sudah dikira agak bagus kerana melebihi daripada jangkaan saya. Keputusan inilah yang akhirnya melayakkan saya untuk mendapat tempat di universiti saya kini.



Saya sudah semakin jarang menghasilkan shortfilm di YouTube channel saya dan lebih banyak menghasilkan vlog. Walaupun begitu, saya berjaya merakamkan sebuah filem pendek kolaborasi dengan adik saya berjudul Potret. Alhamdulillah, ramai yang memberikan respon positif untuk Potret. Kalau anda belum tonton lagi, silakan ya.



Pada bulan Jun, sekali lagi saya dan keluarga pergi ke Hatyai. Kali ini, sepupu-sepupu saya turut serta untuk percutian kami. Saya mendapat banyak pengalaman baru seperti menaiki gajah, menaiki ATV dan pertama kali juga ice-skating. Saya berjaya mencipta rekod tidak jatuh untuk beginner. Walaupun tak adalah laju macam pro. Ice-skating adalah satu pengalaman menyeronokkan dan kalau boleh saya nak main lagi di masa akan datang, insyaAllah.



Saya juga telah menganjurkan satu giveaway untuk kali kedua. Alhamdulillah, giveaway mendapat sambutan yang menggalakkan dan berjalan dengan lancar. Ini adalah salah satu cara apresiasi saya kepada pembaca blog Nafas Baru dan rakan-rakan blogger. Saya harap dapat anjurkan lagi giveaway seperti ini.



Program ini juga adalah salah satu program yang bermakna bagi saya kerana saya mengajak rakan-rakan sekolah rendah untuk berprogram di SK Sungai Ular, Kulim iaitu sekolah rendah kami dulu. Dalam masa yang sama, saya dapat berkumpul kembali bersama rakan-rakan sekolah rendah yang telah lama terpisah. Seronok dapat mendengar kisah hidup masing-masing. Semoga kami dapat berkumpul lagi untuk PESAK 2.0 pula!


Siapa yang tidak seronok apabila mendapat tawaran kemasukan ke universiti? Alhamdulillah, saya sangat bersyukur kerana terpilih untuk melanjutkan pelajaran lagi di peringkat ijazah sarjana muda. Berkat keputusan STPM saya, kini saya sedang menuntut bidang Pengurusan di Universiti Sains Malaysia. Saya yakin, segala yang Allah rancangkan, ada hikmahnya. Terus percaya.



Alhamdulillah, menjadi satu penghargaan buat saya apabila diberikan anugerah oleh penduduk kampung walaupun sebenarnya saya tinggal di rumah taman. Kami disatukan di bawah satu jawatankuasa iaitu JKKK Kampung Paya Tok Betok. Saya mendapat anugerah ini kerana telah berkhidmat sebagai guru tuisyen kampung. Saya mengajar subjek Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains kepada murid UPSR dan SPM. Rindu pula rasanya nak berjumpa budak-budak tu lagi.



Itulah antara highlight penting saya untuk tahun 2016. Semoga tahun 2017 ini, banyak lagi momen-momen menarik yang dapat saya corakkan bersama insan-insan yang bermakna dalam hidup saya. Terima kasih kerana meluangkan masa untuk membaca coretan ini. Bagaimana pula dengan 2016 anda?

Wednesday, February 1, 2017

Tips Skor A Kesusasteraan Melayu Komunikatif STPM Penggal 1,2 dan 3



Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Ketika Program Integrasi Borneo 5.0 yang saya ikuti baru- baru ini, saya telah turun ke beberapa buah sekolah tingkatan enam di Sarawak dan Sabah. Saya sempat berkongsi tentang mata pelajaran yang saya ambil ketika di tingkatan enam iaitu Pengajian Am, Bahasa Melayu, Pengajian Perniagaan dan Kesusasteraan Melayu Komunikatif (KMK). Saya mendapat beberapa pertanyaan daripada pelajar berkenaan subjek KMK. Jadi saya terdetik untuk berkongsi sedikit tips untuk skor subjek tersebut, siapa tahu mungkin berguna untuk rujukan pengunjung blog ini.

Alhamdulillah, keputusan akhir STPM saya berjaya mendapat A untuk KMK bagi ketiga-tiga semester. Jika mahu dilabelkan tahap kesukaran, saya akan kata semester 1 paling mudah, semester 3 sederhana dan semester 2 paling sukar. Berdasarkan apa yang saya tahu, subjek KMK tidak mempunyai skema jawapan yang rigid, tetapi apa yang dijawab oleh calon perlulah tepat dan spesifik dengan kehendak soalan. Secara peribadi, saya menganggap subjek KMK sebagai satu subjek yang santai kerana jawapan boleh “digoreng” dan yang paling penting, tak perlukan penghafalan seperti subjek Pengajian Perniagaan.


Untuk semester satu, saya menggunakan teks Permata Sastera Melayu. Rasanya teks yang sama juga digunakan sekarang. Tipsnya senang sahaja, khatamkan teks tersebut. Kalau anda bukan seorang yang suka membaca, subjek KMK akan menjadi agak susah sikit untuk anda. Tapi kalau anda rajin membaca, insyaAllah untuk semester satu tak akan jadi masalah kerana semua jawapan sudah terkandung di dalam teks. Yang penting, kita kena pandai menjawab soalan.

Elakkan daripada menulis jawapan yang terlalu ringkas. Misalnya kalau soalan tu minta 16 markah, bagilah 4 isi beserta huraian yang lengkap. Untuk bahagian C, saya lebih suka menjawab soalan berkenaan drama Asiah Samiah kerana Cikgu Ishak (guru KMK) suka membincangkan drama tersebut. Ringkasnya, untuk menjawab semester satu, anda perlu kuasai teks Permata Sastera Melayu. Baca dan fahamkan cerita. InsyaAllah kalau faham cerita, masa nak jawab periksa nanti boleh jawab dengan yakin.



Bagi semester dua pula, saya menggunakan dua teks iaitu Saudagar Besar Dari Kuala Lumpur dan Sulalatus Salatin. Sewaktu saya tanya pelajar tingkatan 6 di SMK Bintulu (kalau tak silap), katanya mereka juga masih menggunakan teks yang sama. Semester dua ni banyak menguji kemahiran berfikir (KBKK). Soalan dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu dari sudut pembangunan insan, pembangunan masyarakat dan pembangunan negara. Untuk menjawab kertas ini, calon perlu membuka fikiran seluas yang mungkin dan berfikir dalam skop besar.

Nak dapatkan kemahiran berfikir ni pendapat saya, perlu banyakkan lagi pembacaan, membaca akhbar atau menonton berita. Secara peribadi, saya bukanlah seorang yang rajin membaca akhbar atau menonton berita. Tambahan lagi berita jam 8 malam. Saya akan buat kerja lain dan datang semula menonton pada jam 9 malam. Saya lebih gemar membaca buku (tetapi sekarang sudah kurang).

Pendapat saya, kalau anda dapat kuasai KBKK yang bagus, itu akan sangat membantu dalam menjawab semester 2. Kalau pembangunan insan, jangan lupa jawab dari sudut pandang diri sendiri (saya). Pembangunan masyarakat, bincangkan kehendak soalan dan kaitkan dengan masyarakat sekarang. Manakala pembangunan negara pula, tulis jawapan dari sudut kesan kepada negara. Pembahagian ketiga-tiga sudut pandang ni sangat penting. Soalan minta A, jawab A. Jangan jawab B. Nanti tak menjawab soalan.

Dari sudut teks, apa yang boleh saya kata, memang kena bacalah. Cerita Saudagar Besar tu seronok sebenarnya. Tapi yang saya tak faham macam mana si Mahani tu boleh teruja dengan hanya jawapan “I Love You” daripada Rahim. Sedangkan si Rahim macam tak ada usaha sangat untuk dapatkan Mahani. Uhuk. Okey maaf menyimpang.


Berkenaan Sulalatus Salatin pula, memang cabaran besar buat saya. Saya akan tabik kalau siapa boleh fahamkan 100% teks tersebut. Ya, saya tahu teks ini memang sangat menguji dari segi bahasa. Jadi, macam mana nak atasi masalah ini? Kalau saya dulu, Cikgu Ishaklah yang banyak memainkan peranan untuk berbincang tentang teks Sulalatus Salatin. Saya pun tak tahu macam mana beliau boleh hadam teks tersebut. Kiranya, kami lebih kepada disuap oleh guru. Saya rasa, itulah jalan terbaik. Berbincang dan bertanya kepada guru subjek mana-mana bahagian yang tidak faham.

Tak perlulah sampai meneliti setiap satu perkataan dalam teks SS. Cukuplah tahu, faham dan ingat bahagian dan cerita-cerita penting dalam SS. Kalau boleh, buat nota sendiri dan klasifikasikan cerita-cerita tersebut ke dalam kategori masing-masing. Contohnya, kepimpinan cerita Iskandar Zulkarnain. Latihan yang diberi oleh cikgu, jangan sesekali skip. Sebab latihan-latihan itulah yang akan menjadi rujukan kita. Dan dalam kes saya, latihan saya menjadi rujukan kawan-kawan sebab mereka tak buat latihan. Haha. Saya pun ada juga satu dua latihan skip sebenarnya, tapi latihan yang skip tu saya akan cuba berbincang dengan Cikgu Ishak secara lisan.

Bagi semester tiga pula, kalau ada soalan tanda pruf tu memang bonuslah. Tolonglah pilih soalan pruf. Kalau anda rasa sempat mereka pantun cerpen sebagainya, tak apa. Tapi kalau saya, lebih baiklah buat kerja mudah saja. Untuk menjawab kertas ini pun perlu banyakkan latihan dan kalau boleh hafal jawapan, hafal. Terutamanya maksud-maksud multimedia dan sebagainya. Bukanlah banyak pun yang perlu dihafal. Selebihnya banyak bergantung kepada pemahaman dan cara kita mengolah jawapan.

Satu perkara penting yang sangat membantu untuk skor keseluruhan adalah kerja kursus. Saya sarankan, lebih mudah untuk anda memilih menghasilkan multimedia berbanding pilihan lain. Alhamdulillah, saya mendapat 59/60 untuk kerja kursus. Itupun sebab Cikgu Ishak tak mahu bagi markah penuh. Tips untuk menghasilkan video yang menarik adalah dari segi kreativiti. Cuba elakkan menggunakan bahan yang semua orang ada. Cipta sesuatu yang lain daripada yang lain. Kalau saya, saya menggunakan Adobe Photoshop untuk mengubah gambar orang ke beberapa latar tempat yang berbeza. Dan saya masukkan syair yang dilagukan serta dialog yang dibacakan oleh abang saya. Secara peribadinya saya tak rasa hasil video saya sudah cukup bagus tapi rasanya dapat markah tinggi sebab guru akan lihat pada usaha yang kita ambil.

Ringkasnya, itulah sedikit sebanyak tips yang dapat saya kongsikan untuk adik-adik yang bakal menjawab kertas Kesusasteraan Melayu Komunikatif STPM. Kalau siapa yang kata KMK tu susah, ya, agak susah, tapi kalau ada minat dan kesungguhan, mesti dapat jawab. Semoga anda dapat skor A untuk ketiga-tiga semester dan majulah sastera untuk negara! Eheh.

Tuesday, January 31, 2017

Integrasi Borneo 5.0 Part 1: Disambut Macam VIP


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Saya baru sahaja selesai mendaftar kursus untuk semester dua. Lapan subjek semuanya yang perlu diambil. TITAS, English, Principles of Marketing, Operations Management, Managerial Psychology, Macroeconomics, Business Law dan Business Communication. Macam mana nak survive semester dua pun saya tak tahu. Eheh. Apa pun, selagi ada masa cuti semester ni, ayuhlah kita gunakan peluang yang ada. Nanti dah buka semester tak ada masa dah nak update blog segala.

Seperti yang saya janjikan pada ramai pihak (ramai yang minta saya update cerita Integrasi Borneo dalam blog), maka saya nak kongsikanlah serba sedikit pengalaman saya dan team IB 5.0 ke Sarawak dan Sabah baru-baru ini. Saya akan cuba ringkaskan sependek mungkin sebab takut pembaca bosan. Haha


14 Januari 2017

Kami perlu berkumpul jam 4 pagi. Bayangkan, 4 pagi. Malam itu, saya berjaga di bilik gerakan sebab uruskan kotak, tagging, barang dan sebagainya. Dalam jam 2 lebih, naik ke bilik dan bersiap. 4 pagi turun semula dan bertolak ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang menaiki van HEPA (Hal Ehwal Pelajar & Alumni). Flight kami jam 7 pagi.. dan sekitar 8.45 tu dah sampai ke Kuching, Sarawak.  Di airport, kami disambut oleh pelajar UNIMAS (Universiti Malaysia Sarawak). Saya sangat suka mereka sebab semuanya peramah dan sporting. Dan terlebih sporting pun ada. Siap bawa sepanduk lagi untuk menyambut kami.

Untuk permulaan, kami menaiki bas UNIMAS dan menuju ke UNIMAS dulu untuk simpan barang dan bersiar-siar di kawasan UNIMAS. Sepanjang perjalanan, Millan bertindak sebagai tourist guide kami dan kami pun berkenal-kenalan di dalam bas. Millan merupakan peserta lelaki tunggal mewakili UNIMAS. Selama ini saya cuma mendengar cerita tentangnya daripada Nickson, jadi agak terujalah bila dapat berjumpa sendiri orang yang selama ini cuma berurusan dalam telefon. Barulah saya tahu kenapa Nickson selalu bercerita tentang Millan.

Dari kiri: Julian, Julika, Millan, Mira dan Elsie dari UNIMAS


Setelah membuat lawatan di UNIMAS, kami terus ke bandaraya Kuching. Kali terakhir saya ke Kuching adalah ketika saya darjah enam kalau tak salah saya. Millan menunjuk kawasan ChinaTown dan Waterfront Kuching. Kami juga sempat menaiki sampan di Waterfront menuju ke kedai kek lapis di seberang. Tapi nak beli bawa balik tu takut tak tahan pula untuk 9 hari lagi. Sewaktu nak bergambar di Tugu Kuching pula, sedang ada construction. Tapi disebabkan Millan adalah professional photographer, kami bergambar juga di situ. Hasilnya tak dapat lagi sebab dia belum share. Haha. Kami juga sempat berkunjung ke Muzium Kuching dan tengok kebudayaan masyarakat Sarawak terutamanya replika rumah-rumah panjang di sana.

Malam itu pula, saya memberikan taklimat kepada peserta UNIMAS tentang modul-modul yang akan kami jalankan di sekolah-sekolah. Hari pertama kami lebih kepada santai dan berjalan-jalan. Kami masih boleh tersenyum tawa kerana tidak tahu apa yang menanti pada hari-hari mendatang.


15 Januari 2017

Seawal pagi lagi kami sudah bertolak ke Sri Aman. Destinasi jelajah kami yang pertama adalah di SMK Engkilili. Perjalanan dari Kuching ke Sri Aman mengambil masa dalam 3 jam lebih kalau tak salah saya. Saya agak terkejut dan teruja apabila sampai sahaja di SMK Engkilili, berderet pelajar sudah berbaris menunggu ketibaan kami. Terasa sangat dihargai. Macam kami ni VIP pula. Siap offer angkat beg dan sebagainya. Sudahlah student perempuan tu badannya kecil, nak angkat beg pakaian kakak-kakak yang besar gedabak. Adeh.

Kami tiba agak awal di SMK Engkilili dan diberikan bilik tidur di asrama. Millan terpaksa tidur di rumah cikgu-cikgu kerana dia seorang peserta lelaki tunggal. Bertabahlah.

Perancangan aktiviti kami adalah jam 4 petang, tetapi pelajar-pelajar di SMK Engkilili memang bagus. Saya tak tahu mereka bersedia pukul berapa, tapi sekitar jam 3 saya turun ke dewan, MPP mereka sudah pun bersiap siaga di sana. Dari segi pengurusan, saya memang puji pelajar-pelajar sekolah ini.  Kami pun mengadakan aktiviti sukaneka dan sambutan yang diberikan sangat menggalakkan. 

Julian tak sempat masuk

Bagi saya, SMK Engkilili mempunyai pelajar yang paling sporting. Dari segi pengurusan kami team IB, saya rasa kami masih lagi kekok kerana itu merupakan sekolah pertama kami. Dan saya sendiri pun sebagai pengarah program  tidak mempunyai perancangan yang rapi. Tapi alhamdulillah aktiviti kami berjalan lancar dan saya boleh puji diri sendiri sebab apa yang kami rancangkan selama ini akhirnya terlaksana.

Cabaran di sekolah ini bagi saya bukanlah dari segi program, tetapi dari segi bagaimana kami team IB nak sesuaikan diri dengan kehidupan asrama. Fasiliti dan kemudahan sekolah tidaklah berada dalam keadaan excellent. Susah juga nak mandi dan menggunakan bilik air. Saya boleh katakan yang pelajar di sana tidak dimanjakan dan mereka sangat berdikari. Tahniah kepada semua pelajar asrama SMK Engkilili!


16 Januari 2017

Waktu pagi, kami mempunyai program pula dengan pelajar tingkatan 6 di SMK Engkilili. Untuk program bersama tingkatan 6, modul kami lebih bersifat perkongsian. Modul “Penjanaan Prestasi Kecemerlangan Kendiri” disampaikan oleh saudari Siti Farah atau saya panggil Kak Farah. Selepas itu, kami membuat perkongsian peribadi peserta-peserta IB berkenaan kursus masing-masing. Rata-rata kami sedang menuntut kursus yang berlainan seperti Ilmu Pendidikan, Kewartawanan, Perakaunan, Ekonomi, Design Technology dan saya sendiri Management. Dan majoriti kami juga berasal dari tingkatan 6, jadi saya rasa perkongsian daripada kami tentang pengalaman sendiri sangat membantu adik-adik yang bakal menghadapi lagi dua semester di tingkatan 6.

Selesai program di SMK Engkilili, kami mengangkut barang dan beg pakaian masing-masing, menaiki bas menuju ke Bintulu pula. Perjalanan ke Bintulu adalah sekitar 8 jam. Bayangkanlah betapa lamanya waktu yang dihabiskan di atas bas sahaja. Pada awalnya saya rancang untuk ke Sibu dulu sebelum Bintulu, tetapi disebabkan pihak pengurusan suruh cut Sibu, jadi kami teruslah ke Bintulu. Kami sempat singgah di pasar Bintulu dulu. Di situlah kami jumpa ulat sagu yang dijual hidup-hidup dan buah-buahan yang tak pernah dilihat di Semenanjung (atau cuma saya yang tak pernah lihat).

Penginapan kami malam itu adalah di UPM Bintulu. Mulanya saya fikir UNIMAS adalah universiti yang sangat luas, tapi rupa-rupanya UPM Bintulu jauh lebih luas daripada UNIMAS. UPM Bintulu ni adalah kampus yang lebih menekankan research untuk penternakan. Tak hairanlah sepanjang kampus akan nampak kandang lembu atau ternakan yang lain. Saya akan ceritakan tentang diskusi kami dengan UPM Bintulu dalam entry seterusnya.

Setelah letak barang di bilik dan pengurusan diri, kami terus ke SMK Bintulu. Di SMK Bintulu pun, kami menggunakan modul yang sama sahaja. Alhamdulillah, program pun berjalan dengan lancar di SMK Bintulu. Selesai program, kami pulang ke UPM dan berehat untuk berprogram lagi esok hari.



Bersambung…



Monday, January 30, 2017

What I Want but I Can't... For Now


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum. Semoga semua pembaca blog ini sihat-sihat belaka.

Ramai bloggers yang share tentang azam, impian dan harapan mereka sempena tahun baru 2017 ini. Bercakap tentang azam, azam saya tahun ini tak adalah extraordinary. Cuma mengharapkan kejayaan sepanjang tahun dan dimurahkan rezeki, insyaAllah. Untuk entry ini, saya terdetik untuk berkongsi apa yang saya inginkan. Bukanlah azam saya, cuma kehendak semata-mata. Tapi saya tahu tak mampu dicapai untuk jangka masa sekarang disebabkan saya sedang berada dalam keadaan jimat ekonomi. Eheh. Jadi, apa yang saya nak tapi tak mampu dapat tu?

1. DSLR Camera/ Vlog Camera/ Camera Tripod Stand



Dulu, saya memang tak berminat untuk memiliki DSLR. Sebab saya lebih prefer untuk membawa sesuatu yang kecil dan ringan ke mana-mana. Oleh itu, saya membeli kamera Samsung Galaxy yang mempunyai kualiti bagus. Tapi lama-kelamaan akhirnya saya sedar bahawa kamera yang mempunyai kualiti terbaik hanyalah kamera-kamera DSLR. Eheh. Lagipun kamera Samsung saya lensnya sudah masuk habuk. Jadi saya memang sangat teringin untuk mendapatkan sebuah DSLR. Saya selalu menonton video dan vlog YouTuber dan cemburu dengan kualiti rakaman mereka yang sangat berkualiti. Saya juga berharap satu hari dapat hasilkan video yang mempunyai kualiti bagus dan cantik melalui DSLR. Suatu hari nantilah... insyaAllah. Buat masa sekarang, kumpullah dulu ya duit tabungan tu.



Sebagai seorang yang gemar menghasilkan vlog, tipulah kalau saya kata tak teringin kamera vlog. Saya mempunyai sebuah video camera, tapi memang jarang digunakan sebab kualitinya yang tidak memuaskan hati saya. Hendak upload pun jadi tak senang disebabkan low quality. Saya teringin nak ada kamera vlog kecil yang mudah dibawa ke mana-mana dan dalam masa yang sama boleh tengok diri sendiri ketika merakam. Sebab kadang tu bila saya rakam video menggunakan kamera yang tak ada 360, saya terpotong bahagian kepala dan banyak rakam di bahagian bahu. Setakat ini, saya tak ada masalah merakam vlog menggunakan Samsung Galaxy kerana sudah biasa, tapi hasrat di hati teringin juga nak ada kamera vlog. Haha.



Saya dah berkurun abad mencari tripod stand. Saya tak tahu macam mana, semua tripod di rumah mesti ada masalah. Paling utama masalah adalah hilang bahagian kepala, komponen untuk nak letak kamera tu. Kadang tu kalau terdesak sangat terpaksa cari getah untuk ikat dan sebagainya. Saya pernahlah survey di kedai-kedai dan nak cari tripod yang paling murah, tapi kebanyakannya dalam lingkungan RM100 ke atas. Jadi hasrat saya untuk membelinya terbantut sehinggalah sekarang. Benda ni bukanlah keperluan, tapi dia akan jadi keperluan setiap kali nak rakam video. Percayalah. Kalau tak ada tripod stand ni rasa hidup tak lengkap sikit. 


2. New Smartphone/ Tablet



Kawan-kawan saya tahu, saya seorang pengguna Nokia sehinggalah hampir setahun yang lalu rasanya Nokia saya terjatuh di tengah jalan ketika menunggang motosikal. Dan smartphone yang saya guna sekarang, Samsung, adalah smartphone ibu saya yang sebenarnya sudah bermasalah. Saya tak ada masalah sangat dan okey sahaja menggunakannya, sehinggalah smartphone tersebut buat masalah ketika Program Integrasi Borneo 5.0 baru-baru ini. Bayangkanlah telefon pengarah program tak berfungsi ketika program. Nasib ada kawan-kawan yang boleh back up. Saya berurusan dengan pihak sekolah dan universiti pakai telefon orang. Haha. Padahal baru tukar bateri fon. 

Nak beli smartphone baru tu, mungkin nanti-nanti. Mungkin tunggu sampai fon sekarang betul-betul mati dan tak berfungsi. Tapi rasanya saya akan beli Nokia pun kalau nak beli baru sebab cuma itulah yang dapat save budget. Huhu. 



Yang tablet ni betul-betul kehendak. Bukan keperluan langsung. Saya teringin sebab screen yang luas dan puas kalau nak tengok apa-apa. Tapi orang kata tab ni selalu cepat rosak. Jadi saya teragaklah juga kalau nak beli tu. Saya cuma bayangkan senang nak tengok jadual kuliah dan dokumen-dokumen kalau ada tab ni. Kalau dipanggil jadi pengacara majlis pun, senang tengok teks ucapan melalui benda ni. Nanti-nantilah. Akan datang, Nurina. InsyaAllah. Bila dah berduit nanti. Haha


3. New Laptop

Ini pun cuma kehendak semata-mata. Laptop sedia ada pun masih berfungsi lagi. Saya menggunakan laptop Acer yang nipis tu. Sejak tingkatan empat lagi. Alhamdulillah, rasanya baru sekali sahaja format laptop setakat ni. Laptop saya tak ada masalah sangat, cuma dari segi bateri. Memang perlu dicharge sepanjang masa kalau tak laptop akan mati. Mungkin kalau tukar bateri rasanya akan ok. Tapi banyak function dan software yang tak boleh digunakan dalam laptop ni. Contohnya Photoshop CC dan Corel Video Studio Pro X8 ke atas. Sebab tak cukup space atau specification tak sesuai. Tempoh hari saya perlu mendownload Photoshop CC untuk digunakan dalam bengkel First Year Training Programme (FYTP) di bawah Management Society. Tapi tak boleh install dalam Acer saya. Jadi suka hati saja saya install dalam laptop roommate. Saya tak buang lagi rasanya software tu dari laptop dia. 

Kalau ada rezeki lebih nanti, nak beli laptop baru untuk memudahkan kerja-kerja saya. Tambahan pula sekarang jadi exco Grafik dan Jaringan Informasi. Tapi masih guna software-software versi lama. Eheh. Janji kerja siap. Oh ya, harap dah tak perlu guna SPSS juga untuk semester dua ni. SPSS tu adalah software yang digunakan untuk subjek Business Statistics. Sebab sangatlah susah nak install software tu. 


4. External Hard Disk


Yang ini memang keperluan, tapi tak mampu juga beli untuk masa sekarang. Walaupun agak murah berbanding gajet-gajet lain yang saya senaraikan sebelum ni. Keperluan utamanya adalah untuk menyimpan anime. Keperluan lain untuk menyimpan video, gambar, dokumen penting dan sebagainya. Saya dah pernah memiliki hard disk dua kali, tapi kedua-duanya rosak. Jadi nak beli baru tu macam agak fobialah sikit sebab tak sanggup menahan peritnya rasa bila rosak. Eheh. Yang ini pun, saya akan save for later. Bila betul-betul terdesak untuk beli.


5. Hoverboard


Saya memang dah lama teringin nak dapatkan benda ni. Bukanlah untuk digunakan di universiti. Main di rumah pun dah okey. Hoverboard tersangat cool dan rasa lagi teringin nak dapatkan satu selepas cuba main tempoh hari. Tapi ya Allah, harga tu harga. Saya tengok paling murah pun di IG dalam RM600+ something. Itu pun yang promosi rasanya. Dengan harga tu lepas untuk beli tripod stand, smartphone atau external hard disk. DSLR tak lepas. Haha. 



So yeah, itulah benda-benda yang saya sangat teringin nak dapatkan, tapi tak mampu untuk masa sekarang. Kalau dapat beli DSLR atau vlog camera tu fuhh memang saya akan manfaatkan sebaik mungkinlah. Saya pasti, anda yang sedang membaca pun mesti ada banyak benda yang teringin nak dapat tapi tak mampu. Kalau ya, kita sekapal. Jadi marilah kita bersama-sama menabung untuk kejayaan masa depan! Fighting!

Sunday, January 29, 2017

Reunited with the Girls


Bismillahirrahmanirrahim.

Sekadar berkongsi gambar outing saya dan rakan-rakan di Landmark Central. Masing-masing telah membawa haluan sendiri. Mereka adalah teman rumah sewa saya ketika di tingkatan enam. Satu tahun setengah kami habiskan masa bersama. Tinggal sebumbung bersama. Makan minum sama-sama. Sudah tentulah rasa teruja bila dapat berjumpa mereka.

Mereka makan sizzling. Yang hujung tu makanan tak sampai lagi


I love this one


Asmaniza dan Syafikah 


Nampaklah lesen P tu terpampang di belakang

Tak mahu banyak kata. Semoga kita berjumpa lagi, insyaAllah. Cukup tujuh orang pula.

Di Balik Tabir Menguruskan Integrasi Borneo 5.0


Bismillihirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Harap saya masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua! Eheh. Walaupun sudah nak masuk ke penghujung Januari. Saya nak berikan alasan kenapa saya tidak update blog untuk sekian lamanya. Moga alasan saya diterima. Sebenarnya, saya agak ‘sibuk’ menguruskan sebuah program universiti.

Program tersebut ialah Program Integrasi Borneo 5.0 (IB 5.0) yang dianjurkan oleh kolej kediaman Desasiswa Aman Damai Fajar Harapan, USM dengan kerjasama strategik daripada Kolej Cempaka, Universiti Malaysia Sarawak dan Kolej Tun Mustapha, Universiti Malaysia Sabah. Saya merupakan pengarah projek untuk program ini, jadi banyak benda yang perlu diselesaikan dari awal program hinggalah ke akhir program (alasan). Kenapa 5.0? Sebabnya, program ni merupakan satu program flagship iaitu program tahunan kolej kami dan sudah ada 4 siri dilaksanakan sebelum ini.

Bila bercakap tentang Sabah dan Sarawak, saya boleh kategorikan program ini sebagai satu program yang agak besar. Dari Penang ke Sarawak dan Sabah. Sebagai pengarah projek pula, sudah pastilah nak kena tengok dari sekecil-kecil hal hinggalah ke besar-besar hal. Dari segi surat-menyurat, penajaan, hadiah, sijil, penginapan, pengangkutan, aktiviti, modul dan macam-macam lagilah. Apa yang paling mencabar adalah saya diberitahu tentang program ini dalam pertengahan bulan November kalau tak silap dan tarikh program pada bulan Januari.

Buat program ke pergi bercuti?

Jadi dalam tempoh sebulan lebih (Disember), semua benda kena selesai. IB 5.0 ni lebih menekankan kepada pendidikan, di mana saya dan team IB pergi ke sekolah-sekolah di Sabah dan Sarawak untuk mengadakan program dan aktiviti berbentuk motivasi kepada pelajar sekolah. Kami pergi ke 2 buah sekolah di Sarawak iaitu SMK Engkilili dan SMK Bintulu. Di Sabah pula sebanyak 4 buah sekolah menengah iaitu SMK Putatan, SMK Mat Salleh, SMK Elopura Bestari, SMKA Tun Juhar dan sebuah sekolah rendah SK Labuk Subur di Sandakan. Program kami ni berlangsung selama 9 hari.

Hendak diceritakan dari segi pengurusan program, memang sangat mencabar. Apatah lagi apabila selalu dimarahi oleh pihak pengurusan. Eheh. Kawan-kawan selalu kata muka saya nampak stress dan nampak nak menangis, walhal saya tak ada menangis pun sepanjang pengendalian program. IB 5.0 ni adalah satu program yang sangat mencabar buat saya, kerana saya tak suka menjadi ketua atau orang penting dalam sesebuah program. Saya lebih suka buat kerja backstage seperti edit video, buat slide presentation. Ataupun kalau nak suruh buat kerja front stage, saya boleh jadi pengacara majlis tetapi yang ada teks. Kalau nak suruh spontan tu alamatnya hambarlah majlis tu nanti. Jadi bila diberikan jawatan secara paksarela sebagai pengarah projek ni, tipulah kalau saya kata tak hesitate. Tapi dalam masa yang sama, saya bersyukur sebab diberikan satu task yang out of my limit.

The biggest challenge adalah macam mana seseorang yang selama ini berada dalam satu zon selesa, untuk keluar daripada zon tersebut. Belajar nak berurusan dan bercakap dengan orang, menebalkan muka minta penajaan dan sebagainya. Dari segi kewangan pun sama, nak kena bajet harga itu inilah. Sekali lagi, saya bersyukur sebab saya bolehlah dikategorikan laju juga dalam bab kewangan. Walaupun Financial Accounting tu masih tunggang terbalik lagi. Tapi janganlah tanya soalan xyzabc macam Add Math tu. Terloponglah juga nanti.

Satu masalah yang agak berat juga ialah bulan Disember menandakan cuti sekolah. Maka agak sukarlah untuk saya dan team IB menghubungi pihak-pihak sekolah dan berurusan dengan mereka. Namun berkat kesungguhan team IB, alhamdulillah segala urusan dipermudahkan Allah. Dan satu yang paling saya berterima kasih adalah bantuan daripada Cikgu Azlan di bahagian Sandakan. Cikgu Azlan ni adalah kawan kepada salah seorang pihak pengurusan, Encik Akimi. Untuk program di Sandakan, memang Cikgu Azlanlah yang banyak turun padang dan berurusan dengan pihak-pihak sekolah. Beliau memang seorang yang sangat berdedikasi dan disegani. InsyaAllah saya akan lanjutkan cerita tentang Cikgu Azlan dalam entry-entry seterusnya.

Satu lagi cabaran adalah final exam yang jatuh pada 28 Disember – 6 Januari. Cerita final exam satu hal. Seperti yang pernah saya mention dalam entry lepas, bidang Management adalah satu bidang yang tough bagi saya kerana saya dulu seorang pelajar sastera. Apabila masuk ke bidang management macam culture shocklah juga kerana perlu belajar subjek pengiraan yang banyak seperti Business Statistics, Financial Accounting dan Microeconomics yang tak pernah saya ambil sebelum ini. STPM atau SPM dulu saya tak ambil pun subjek perakaunan atau ekonomi ni, jadi subjek-subjek ni memang sangat killer buat saya. Tapi, baru-baru ini, keputusan provisional USM sudah keluar yang menyatakan bahawa kita lulus atau gagal sahaja dalam setiap subjek. Saya boleh menarik nafas lega sedikit kerana alhamdulillah, lulus untuk semua subjek. Padahal memang dah cuak sebab ketiga-tiga subjek hardcore tu memang banyak tinggal kosong. You don’t know how much I’m dying to struggle for Management. Haha.

Apa yang cuba saya sampaikan adalah, menguruskan IB sewaktu peperiksaan adalah sangat mencabar. Apabila minta tolong orang lain, semua orang sibuk dengan alasan nak study. Bukanlah saya marah atau nak halang untuk mengulangkaji, cuma kita boleh nampak berapa peratus komitmen yang diberikan oleh orang lain terhadap program ini berdasarkan respon mereka terhadap permintaan kita. If there’s no will, there’s no way. Itu sahaja yang boleh saya cakap. Cewah, ada nada frust sedikit di situ.

Tetapi secara keseluruhan, alhamdulillah, team IB memberikan kerjasama yang sangat baik kepada saya. Shoutout to Encik Kimi, Nickson, Syafinah, Kak Yana, Kak Farah, Syafinaz dan Kak Sofi yang saya rasa paling banyak memberikan sumbangan besar dalam program ni (walaupun mereka tak baca blog ni). Adli, Ikhwan, Kak Intan, Kak Ema, Izani, Irshad, Esther, Kak Ana, Kak Syiqin, Luqman, Syuhada dan Roslan juga yang membantu. Yang lain-lain juga, tak dapatlah saya nak nyatakan semua nama di sini nanti tak habis entry ni.

Kalau nak diikutkan, banyak lagi yang nak diceritakan tentang pengurusan IB ni, but some things are better left untold. Eheh. Sebenarnya saya tak suka entry blog jadi panjang meleret. InsyaAllah, saya akan kongsikan tentang trip kami ke Sabah dan Sarawak dalam entry akan datang. Saya juga ada siapkan vlog trip kami, jadi jangan lupa tonton di YouTube channel saya. Semoga serba sedikit perkongsian ini memberikan manfaat buat yang membaca. InsyaAllah.