Pages

Tuesday, December 20, 2016

Study Week







Well. I don't really watch that too many episodes in a week.



Happy studying from Sahabat YADIM. 
I registered for YADIM but I don't really know what's the function of being a member, though. Anyway, good luck and all the best!

Sunday, December 4, 2016

Macam Bilik Hotel


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Selamat berhujung minggu semua. It feels good to be home. Dapat melarikan diri sebentar daripada kesibukan di universiti. Dapat menghirup udara Kedah.  Benarlah apa yang orang kata, there’s no place better than home.

Dalam entry kali ini, saya ingin berkongsi tentang satu lagi tempat menarik yang mempunyai suasana kondusif untuk penginapan. Cuma, tempat ini bukanlah hotel atau homestay yang sesuka hati menerima sebarang penginapan.

Baru-baru ini, saya terlibat mewakili Majlis Penghuni Desasiswa (MPD) untuk menyertai Program Pendidikan Pengundi untuk Pemimpin Pelajar Institusi Pendidikan Tinggi di Malaysia yang dianjurkan oleh Akademi Kepimpinan Pendidikan Tinggi (AKEPT) Nilai, Negeri Sembilan. Fuh, panjang nama.  Enam orang yang terlibat mewakili universiti. Tiga orang lagi wakil Sahabat MPP dan MPD Tekun. 




Perjalanan dari Penang ke Nilai mengambil masa lebih kurang enam jam. Dipendekkan cerita, enam jam kemudian kami sampai ke AKEPT.




Apa yang boleh saya katakan, bangunan AKEPT sangat menarik dari segi binaan dan rekaannya. Kami disuruh check-in terlebih dahulu. Dan bilik penginapan yang disediakan untuk peserta sudah setaraf dengan bilik hotel, bahkan lebih besar dan cantik. Ringkasnya, memang selesalah bilik yang disediakan! Cuma tak ada Astro sahaja. Makan pun dah macam hotel. Siap ada waiter lagi.





Apa pun, the main point kami menghadiri program ini adalah untuk mendapatkan pendedahan lebih lanjut tentang sistem pilihan raya di Malaysia. Bagaimana prosedur mengundi dari awal hingga ke akhir. Semuanya ditunjukkan oleh pegawai SPR yang terlibat. 




Apa yang saya belajar, walaupun cuma satu dua undi kurang pun mampu menyebabkan kekalahan atau kemenangan sesebuah parti yang memerintah. Walaupun saya masih belum cukup umur untuk mengundi, saya rasa pendedahan seperti ini adalah penting kepada belia supaya semua orang menjalankan tanggungjawab masing-masing untuk memilih barisan kepimpinan negara. Paling penting, semua peserta dapat hamper untuk dibawa pulang. Orang dah bagi, kita terima. 




Pihak SPR tidak menyokong mana-mana parti tetapi bersifat neutral. Jadi, program ini bukanlah berunsur politik dan sebagainya. Program ni cuma pendedahan input berguna yang saya yakin dapat dimanfaatkan oleh semua. Dari tak tahu cara nak mengundi, terus  boleh mengundi. 

Point is, sebagai seorang rakyat Malaysia, kenalah ambil tahu juga tentang isu negara dan isu semasa. Sebab kita juga yang akan menjadi penggerak masa hadapan negara. InsyaAllah. Senyum dan terus percaya.