Pages

Tuesday, September 20, 2016

Mengurus Diri


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Apa khabar anda yang sedang membaca? Alhamdulillah, saya sihat sahaja di sini. Cuma masih sakit tekak disebabkan terlebih minum ais tempoh hari. Harap anda berada dalam keadaan yang sihat dan jagalah kesihatan ya! Akhir-akhir ini rasanya banyak saya update di blog tentang kehidupan saya berbanding perkongsian informasi atau motivasi. Tapi harapnya apa yang saya kongsi walaupun dalam bentuk pengalaman atau peristiwa semasa, masih dapat memberikan sesuatu yang bermanfaat kepada sesiapa yang membaca. Insya Allah.

Awal-awal di universiti tempoh hari, jadual saya kosong. Tapi rasanya bermula semalam, barulah saya dapat rasa ‘kesibukan’ di universiti ini. Itu belum lagi bermula kelas tutorial. Kalau sudah mula, rasanya memang jadual akan padat.

Buat masa ini, saya terlibat dengan program Variasiswa yang saya ceritakan dalam entry lepas. Saya terlibat dalam mengendalikan props iaitu bahan, alatan dan sebagainya. Saya memang lebih suka bekerja di balik tabir daripada perlu membuat persembahan di atas pentas.

Pagi dan petang semalam, kami perlu menyiapkan beberapa lakaran untuk bahan yang akan digunakan dalam persembahan pentas nanti. Cerita lanjutnya saya tak boleh kongsikan di sini kerana manalah tahu ada pihak lawan yang membaca. Nanti terbongkarlah rancangan. Eheh.


Rough sketching with my Chinese friends


Malam pula, saya menghadiri perjumpaan pertama untuk Management Society setelah dipilih menjadi wakil persatuan tersebut. Terpaksalah lari sebentar daripada Variasiswa. Dipendekkan cerita, entahlah apa yang berlaku, saya menjadi Head of Department bagi Multimedia untuk sebuah program yang akan berlangsung tak lama lagi. Dan malam ini, malam esok, mungkin malam-malam seterusnya akan ada perjumpaan pada waktu malam.

Tapi semua perjumpaan dan tugasan itu sebenarnya tak adalah menjadikan diri kita sesibuk mana pun. Kita perlu pandai mengurus diri untuk pelajaran, tugasan, dan ‘relaxation time’ untuk diri sendiri. Selepas habis perjumpaan semalam, saya boleh memilih untuk terus tidur dan berehat. Tapi saya luangkan masa untuk membantu rakan sebilik dalam tugasan Englishnya sebab saya rasa kita perlu luangkan masa dengan rakan dan pelajaran juga. Saya harap saya akan dapat memahami subjek-subjek Pengurusan dengan lebih baik kerana setakat ini masih banyak yang belum difahami.

Dalam masa yang sama juga, saya sebenarnya sedang cuba menyiapkan design poster untuk pertandingan yang saya sertai.




Saya tak adalah mahir dalam designing, masuk pun sekadar nak mengumpul mata MyCSD di sini. Tak tahulah apa hasilnya. Harap saya akan dapat mengurus diri dengan baik kerana bahang ‘kesibukan’ sudah mula terasa. Lagi bertambah kerja apabila menjadi ketua untuk kumpulan assignment. Masya Allah. Macam manalah mereka yang berjawatan tinggi semua boleh mengurus masa dan diri dengan baik? Harapnya saya juga mampu mengurus diri dan masa.

But you know, bekerja dalam kumpulan ni banyak memberikan pengalaman kepada kita di samping menambah kenalan. Macam benda yang saya tak pakar, saya boleh belajar dan perbaiki diri. Kadang-kadang sengaja buat pakar pun pernah. Kita kenalah mencuba benda baru dan mencorakkan perjalanan hidup. Hidup, kalau ada satu warna sahaja mesti tak berapa menarik. Jadi kitalah yang kena mencari warna-warna tersebut. If you get what I mean.

Buatlah sesuatu yang baru. Belajar sesuatu yang baru. Asalkan jangan lupa urus diri, masa, pelajaran dan waktu dengan Tuhan. Insya Allah niatkan lillahi taala. Pasti ada manfaatnya.

Senyum dan terus percaya.

Saturday, September 17, 2016

University Life Updates


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

It is a fine weather today and I hope you are having a wonderful day. I just got back from a morning walk around the university area. I am still not familiar with the places here and I can’t even give directions to people. Every time the passers-by or foreigners asked me for directions, I would tell them that I’m new here. I am not helping at all. I think I’ll need some more time to memorize the roads.

So, what’s up with my university life? For some of you who still don’t have a clue, I’m currently pursuing the Management course. People say that management is the second toughest course here other than the HBP (Housing, Building and Planning) course. I’m not sure if it’s true. I’m still in the early stage here, but I have already barely caught up things. Once, I entered a lecture class and ended up not understand a single thing. It’s tough especially for those without economic and accounting basics. Let me share with you some of the university courses that I’m pursuing. I took seven subjects for this first semester which are Microeconomics, Introduction to Management, Financial Accounting, Business Communication, Business Statistics, Academic English and Hubungan Etnik. Everything is in English except for Hubungan Etnik. Can you imagine the culture shock I’m receiving right now? Haha.




My friends always told me that I’m lucky because I’m good in English. Truth is, I’m also struggling sometimes. I’m not that good in English. I make grammatical mistakes and there are so many English terms that I can’t understand too. I tried to read the text books and ended up closing them in less than an hour. I still can’t catch up with any momentum yet. So yeah, that is one of the struggles I’m having right now.

The other struggle being a student here is to collect the ‘My Continuous Student Development’ points which is also known as MyCSD. We need to collect these points to guarantee our stay in the hostel for the next semester. Therefore, everything has become competitive. Students compete to join various clubs, activities and program to collect the points. Well, I’m also one of them I guess. I’m not really interested in joining the uniform units such as PALAPES and SUKSIS. They are some of the most active associations in the university which provides a lot of CSD and a guarantee for stay. So I think I’m quite in a trouble right now.

Instead of joining the uniform units, I tried my luck on some big events such as Variasiswa and Convex (Convocation Expo). I went to the interviews but still haven’t got any news about the results yet. Variasiswa is a big event between the hostels. It’s something like the American Got Talent thing but in form of groups (hostel representatives). I’m not really sure about joining the team because Variasiswa is not my thing. Meanwhile, Convex is also a big annual event here which provides a lot of MyCSD. A lot of MyCSD also means a lot of competition. Can you imagine I have to wait in lines for the interview? And the candidates are people with great talents! You cannot imagine how I feel while waiting for my turn. It’s a torture, guys.

Besides those events, I also tried an interview to join the Management committee. Once again, it is very competitive. I think I forgot to mention that majority Management students are Chinese. Then of course it will be one hell of a competition for the spots because Chinese are definitely diligent and responsible. Not being a racist here but it’s just a reflection of my thoughts. But I’m not going to back up either. Haha. I think we need to expose ourselves into something new instead of thinking that ‘I cannot do it’ and stuff. If we keep saying that we cannot do it, then we will forever be a naysayer to our self.

And guess what? Alhamdulillah, yesterday I received a message from the Management committee saying that I was accepted to be a representative!


I was quite shocked because I think I did not do well in the interview. That Management committee interview is the second interview that I have ever attended after the Convex interview. I’ve never been to any interviews before because interviews are not my thing. I rather not get accepted to anything instead of attending interviews. Yup, I’m that type of person. But that principle has changed as soon as I became a student here. In university, you need to attend interviews to actually gain something in your life. Gosh, university life is a tough one!

So yeah, I’ll attend my first meeting as a Management representative this Monday. It is my first task ever here. I know I’ll be busy with the society afterwards, but I’m not going to neglect my studies, insya Allah. Studying has got to be my priority, because it is an important jihad. Everything else comes second. I’m excited to do something new and create new memories here. I’m so looking forward to the adventure!

Wish me luck, guys. Have a nice day.


A normal sight here

Wednesday, September 14, 2016

A Day in Cameron Highlands

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Just thought of sharing some of my photographs in Cameron Highlands. I've been there many times before and I think I've made entries about the place. So I hope you can just enjoy the scenery from my pictures. People says that pictures can tell you 1001 stories, right?


My favourite : Strawberry chocolate



Tea Plantation










The lavenders are beyond beautiful

My holiday companion

That's all. Hahah. Have a nice day!

Sunday, September 4, 2016

Insecurities and Gaining Confidence


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Dah lama cari kesempatan untuk menulis tetapi baru ada peluang. Minggu ini adalah minggu yang sangat padat tapi alhamdulillah, sangat menyeronokkan. Semua benda yang kita buat, kenalah seronok. Barulah hidup akan sentiasa dikelilingi aura positif. Kalau aktiviti yang kita buat tu kita tak suka, sudah tentu rasa bosan.

Apa pun, saya dengan berbesar hatinya nak beritahu bahawa kini secara rasminya saya bergelar seorang mahasiswi universiti! Macam tak percaya rasanya. Selama hampir 13 tahun bergelar pelajar sekolah, kini sudah berubah status kepada mahasiswi. Saya tahu benda ni bukanlah satu perkara untuk digemparkan, but you don’t know how long I’ve been waiting for this moment. Adalah dalam sembilan bulan juga selepas STPM. Hanya pelajar lepasan STPM yang akan rasa apa yang saya rasakan ini. Tapi serius, tempoh sembilan itu memang cukup lama. Saya faham kena tunggu tempoh tersebut sebab nak selaras dengan pelajar matrikulasi, diploma, A-Level dan sebagainya. Tapi bayangkanlah sendiri sembilan bulan. Sesiapa yang mengandung pun sempat melahirkan anak.

Sudah hampir seminggu saya di sini. Dan dalam masa seminggu juga, banyak pengetahuan baru yang saya peroleh. Betullah apa orang kata, ilmu ni sangat luas. Ilmu tidak akan berkembang kalau kita tetap berada dalam posisi yang sama tanpa berganjak. Jadi, tuntutlah ilmu walau apa jua caranya dan di mana juga anda berada. Tak semestinya di universiti. Tapi terokalah tempat baru, suasana baru. Mungkin majlis-majlis ilmu, kuliah, aktiviti-aktiviti kemasyarakatan, pekerjaan, terserah kepada anda. Apa yang anda minat. 

Serius saya katakan, ilmu bukan saja ada dalam universiti. Ilmu ada di mana-mana, asalkan kita sendiri yang mahu mencarinya. Tapi universiti pun salah satu platform penting dalam menyebarkan ilmu. Jadi, saya boleh katakan yang universiti pun penting sebab banyak peluang menuntut ilmu dan kemahiran yang disediakan. Ikutlah kata hati dan pilih yang terbaik. Saya pun telah membuat pilihan sendiri untuk memulakan nafas baru di sini. Eh, macam kena pula entry ni dengan nama blog. Eheh.

Ada banyak kelebihan di universiti ni. Pertama, wifinya sangat laju. Ya, itu merupakan aspek yang paling penting dalam kehidupan seorang mahasiswa. Harapnya wifi akan terus laju sehingga saya menamatkan pengajian di sini. Hidup di universiti juga tak terlalu terikat pada peraturan macam peraturan asrama dulu. Tak adalah waktu yang wajib untuk buat itu buat ini. Cuma yang agak membebankan adalah kerana tidak dibenarkan membawa peralatan elektrik di sini. Jadi makanan pun terpaksa dibeli. Susahlah nak jimat wang. Dan ampaian untuk menjemur pakaian pun agak terbuka. Nak jemur baju pun jadi segan manalah tahu ada yang mengintai.

Tapi sebenarnya saya bukanlah nak fokuskan pasal orientasi atau kemudahan di universiti. Saya cuma nak menyentuh tentang insecurities. Rasanya saya tak pernah lagi menulis tentang insecurities dalam blog ini. Jadi, apa itu insecurity? Kepada yang dah tahu, teruskan langkau pembacaan anda. Insecure ni berasal daripada perkataan ‘secure’ yang bermaksud selamat atau terjamin. Insecure pula adalah bertentangan dengan perkataan secure. Insecure ni adalah sejenis perasaan yang tak yakin pada diri sendiri, rasa rendah diri, rasa orang lain lebih hebat dan sebagainya. Perasaan ni semua orang akan ada, kecuali mereka yang rasa diri mereka lebih hebat daripada semua orang.

Jadi, adakah perasaan insecure ni satu perasaan yang negatif dan tak patut ada dalam diri kita? Secara peribadinya, saya rasa insecurities adalah sesuatu benda yang positif. Kenapa saya berkata begitu? Sebab saya sendiri pun ada insecurities (singular: insecurity). I’m not sure if this is okay to share with you guys but I need to explain this. Terlebih dahulu saya meminta maaf jika ada classmate yang membaca ini. Dalam kelas saya dulu, saya selalu mendapat tempat pertama. Bukanlah semua peperiksaan tetapi majoritinya. Sebenarnya ramai yang pandai di dalam kelas saya, dan saya kagum dengan kebanyakan mereka. Macam-macam bakat yang ada. Buktinya ramai juga yang berjaya menyambung pelajaran di peringkat universiti. Cuma entahlah nasib rezeki celah mana saya dapat tempat pertama. Jadi bila kita berada di dalam kedudukan yang selesa, perasaan insecure itu sangat kurang. Mungkin bukan saya seorang sahaja yang faham perasaan ini. Mungkin anda juga begitu. Bila ada ujian atau pertandingan sebagainya, kita akan kurang memandang yang bawah dan insecure kepada mereka yang berada di atas kita. Bila berada di tempat pertama, kedudukan akan menjadi selesa, kerana tak ada orang di atas kita.

Guys, itu semua EGO. Perasaan yang semua orang ada. Puas hati. Ego. Rasa diri dah cukup bagus. Tak ada insecurity. Dan orang-orang begini, yang sentiasa berpuas hati dengan apa yang dimiliki, tak akan dapat bergerak ke hadapan. Tak ada progres. Maka di sinilah perasaan insecure itu penting dalam hidup. Perasaan insecure saya wujud apabila melihat ada pelajar-pelajar kelas lain yang mendapat top five dalam batch.

Seriously? Top students? Macam mana mereka boleh pandai sampai macam tu? Macam mana mereka study? Macam mana mereka bahagikan masa? Macam mana boleh bijak sangat?

Begitulah persoalan-persoalan yang timbul bila tahu ada yang lebih bagus daripada kita. Jadi dari situ saya akan cuba improve lagi. Walaupun dah jadi terbaik di dalam kelas, saya masih lagi mahu mencuba untuk jadi yang terbaik di dalam tingkatan. Sebab saya insecure! Saya rasa rendah diri. Ada yang jauh lebih hebat daripada kita. Saya rasa tak yakin dengan diri sendiri untuk perform yang terbaik.

Saya rasa, insecure itu adalah sesuatu yang positif untuk saya. Mempunyai rasa rendah diri mampu menjatuhkan ego kita, tapi janganlah terlalu melampau insecure sehinggakan tahap keyakinan diri pun tidak ada. Saya tahu, ada dalam kalangan kita yang terlalu insecure melihat kejayaan orang lain, sehingga menyalahkan diri sendiri, rasakan diri tak cantik, tak pandai, tak hebat, dan segala-galanya yang negatif.

Contohnya, bila saya dah masuk di alam universiti, mereka di sini semuanya hebat belaka. Setakat yang saya tanya, semuanya pointer 3.8 dan ke atas. Coursemates saya pula majoriti berbangsa Cina dan rata-ratanya mendapat tawaran daripada tiga universiti awam. Can you imagine how insecure I become? Saya bukan bersikap racist atau apalah tapi saya berani katakan bangsa Cina lebih rajin belajar daripada bangsa Melayu berdasarkan pengalaman saya.

Tapi, perasaan insecure itu bukanlah satu tiket untuk saya mengalah. Sebaliknya adalah tiket untuk saya terus memperbaiki kelemahan yang ada dan berjuang dengan lebih bersungguh-sungguh. Bukankah sepatutnya insecurities itu mendorong kita untuk berusaha lebih? Bukannya untuk mengalah dan berputus asa. Jangan. Jangan.

Yakinlah dengan diri sendiri. Bunyi macam senang, tapi itulah hakikatnya. Memanglah anda ada kekurangan yang tersendiri, dan mungkin anda rasa kekurangan itu banyak. Tapi percayalah, Allah ciptakan manusia berbeza antara satu sama yang lain. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Mungkin ada orang yang anda nampak dia begitu sempurna, tapi hakikatnya dia juga punya kekurangan. Dan mungkin anda rasakan diri anda penuh kekurangan, tapi hakikatnya anda unik. Anda juga mempunyai kelebihan tersendiri. Saya selalu percaya setiap orang mempunyai bakat tersendiri. Bezanya adalah sama ada mereka manfaatkan atau tidak bakat tersebut.

Kalau anda masih belum menemui kelebihan sendiri, carilah sehingga jumpa. Sebab hidup ni adalah satu perjalanan panjang. Kalau tak jumpa pada awal perjalanan, mungkin boleh jumpa tak lama lagi. Selagi anda terus berjalan. Sebab kalau tak berjalan, memanglah tak akan jumpa kelebihan tu.

Saya juga sedang insecure kerana anggap saya lemah dalam bidang pengajian saya. Tapi saya belum pun lagi bermula, jadi saya tak akan tahu kan sama ada saya mampu atau tidak? Manalah tahu, silap haribulan boleh jadi dekan. Eheh. Tak salah nak berangan kan?

Don’t underestimate yourself. You are unique. Allah created you the way you are. Love yourself. Be yourself. Strive for excellence.


Senyum dan terus percaya.