Chang Puak Camp, Hat Yai


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

29 Rejab 1437. Tinggal sehari sahaja lagi untuk masuk ke bulan Ramadan. Cepatnya masa berlalu. I’m looking forward for tomorrow!

Alhamdulillah, semalam saya baru pulang dari percutian bersama keluarga ke Hat Yai, Thailand untuk kali kedua. Orang cuti sekolah saya pun sibuk nak bercuti padahal dah lama habis sekolah. Bukan apa, kali ni kami ke Hat Yai membawa keluarga sepupu pula. Konon nak jadi tourist guide kepada mereka. Kononnya. Hakikatnya saja nak bercuti sekali lagi. Eheh.

Kalau waktu kali pertama dulu kami ke Magic Eye 3D Museum dan Pantai Samila, kali ini kami pergi ke destinasi yang lain pula. Percutian kali ini pun lebih panjang sedikit daripada yang sebelumnya. Saya ingin menceritakan serba sedikit tentang Chang Puak Camp yang menjadi salah satu tarikan di Hat Yai. Kata pemandu pelancong kami, Chang dalam bahasa Thailand bermaksud gajah. Puak tu saya tak pasti maksudnya apa. Mungkin puak gajah. Kem ini dinamakan sempena gajah kerana haiwan tersebut yang menjadi tarikan utama di situ.

Chang Puak Camp

Terdapat banyak aktiviti yang boleh dilakukan oleh pengunjung di kem ini. Antaranya seperti naik gajah, menembak, memanah dan ATV Driving (All Terrain Vehicles). Ada juga pertunjukan gajah tetapi saya tak sempat nak tengok. Dan tak adalah berapa berminat pun nak tengok. Bayaran untuk setiap aktiviti berbeza harganya. Ada yang 300 baht, ada yang 500 baht. Kalau dalam Ringgit Malaysia, kita boleh anggarkan 100 baht bersamaan dengan RM10. Atau lebih kurang RM12.50. Saya mengambil pakej untuk buat semua aktiviti yang ada dengan harga 1000 baht. Kira lebih jimat kalau ambil pakej tersebut.

Untuk aktiviti pertama, saya mencuba tarikan utama di situ terlebih dahulu iaitu menaiki gajah. Masa keseluruhan naik gajah adalah sekitar 40 minit kalau tak salah saya. Gajah tu cuma jalan masuk ke dalam hutan sahaja. Di pertengahan jalan, tukang bawa gajah berhenti seketika dan sempat lagi menjual aksesori yang diperbuat daripada gading gajah. Dan sudah tentulah harganya mahal. Susah sikit nak berkomunikasi sebab mereka tak faham bahasa Melayu dan juga bahasa Inggeris. Bagi isyarat tangan sajalah. Secara peribadinya saya tak berapa recommend naik gajah sebab tak ada thrill sangat. Saya sekadar nak mencuba benda baru. Dan saya tak pastilah sebab musim atau apa tapi hutan di situ sangat kering kontang. Susah nak nampak daun pun di pokok seperti di dalam foto.Tapi Thailand memang cuacanya lebih panas dari Malaysia.

Pabila si kembar naik gajah

Selepas menaiki gajah, saya beralih ke aktiviti menembak menggunakan pistol angin. Aktiviti yang ini semua orang nak cuba tapi entah kena entah tidak. Ada 20 peluru disediakan. Saya berjaya kena 7 daripada 20. Eheh. Oklah tu daripada tak kena. Bayaran untuk menembak cuma 100 baht kalau anda nak buat aktiviti menembak sahaja. Kebetulan waktu kami sekeluarga pergi ke kem ini tak ramai orang jadi senanglah nak main, tak perlu beratur dan sebagainya. Tetapi pada musim cuti sekolah rasanya mesti ramai. Oh ya, pelajar di Thailand cuti pada bulan Februari/Mac dan Oktober. Tak sama dengan sistem cuti di Malaysia.

B.B Gun Shop

Kemudian, saya mencuba ATV Driving. ATV ni lebih kurang macam menunggang motosikal cuma bezanya ada 4 roda. Jadi orang yang tak pernah tunggang motosikal pun boleh naik ATV dengan selamat, insyaAllah. Saya rasa kalau anda datang ke kem ini anda perlu menaiki ATV! Barulah mencabar. Bayaran untuk ATV Driving sahaja adalah 500 baht. Saya tak pasti sama ada dikira berdasarkan masa atau jumlah lapse (pusingan). Nak tanya pun pekerja di situ tak faham. Saya rasa mungkin lain kali kena belajar basic bahasa Thailand untuk memudahkan komunikasi.

Afza acah confident

Seterusnya saya melakukan aktiviti memanah. Memandangkan pertunjukan gajah masih belum dibuka pada waktu itu, jadi saya boleh menukar tiket tersebut dengan aktiviti lain. Jadi saya tukarkan kepada memanah untuk adik memandangkan dia tak ambil pakej penuh. Maka kami pun memanahlah beramai-ramai. Sayangnya, daripada 10 anak panah saya tak ada satu pun yang kena. Haha. Afza dan Khalisah berjaya kena satu. Oklah tu, tak pulang dengan tangan kosong.

Aktiviti memanah

Di Chang Puak Camp ni sentiasa ada jurugambar di mana-mana. Selepas mereka tangkap gambar kita, mereka akan print dan jual. Terpulanglah sama ada nak beli mahupun tidak. Tapi kalau kita bawa kamera sendiri lebih bagus, banyak gambar yang boleh ditangkap. Secara keseluruhannya, saya boleh rate kem ini 3.6 daripada 5 bintang. Jadi kalau anda bercuti ke Hat Yai, jangan lupa singgah di sini!

Selepas menghabiskan masa di Chang Puak Camp, petang itu saya dan keluarga pergi ke Central Festival, sebuah pusat beli belah yang terletak berhampiran dengan hotel kami.

Jadi duta kejap

Central Festival ni merupakan salah sebuah pusat beli belah terbesar di Hat Yai. Banyaklah barangan yang dijual di situ. Uniqlo pun ada. Tapi apa yang menarik di sini ialah ada tempat ice skating! Bayaran untuk masuk ke Sub Zero Ice Skate Club hanyalah 250 baht berserta 50 baht deposit (akan dikembalikan). Maka saya pun mencuba ice skate untuk kali pertama. Bagi saya, ice skate ni agak senang berbanding dengan roller blade. Kalau anda berminat untuk cuba ice skating di Hat Yai, pergilah ke Central Festival. Cuma jangan pergi waktu cuti Thailand sebab mungkin akan ada ramai orang pada masa tu.

Orang tengok depan kami tengok bawah

Itu baru hari pertama di Hat Yai dan macam-macam benda kami lakukan. Tak termasuk membeli belah lagi. Hari-hari seterusnya kami cuma banyak membeli barang dan ke Pasar Terapung sekali lagi seperti yang pernah saya cerita dalam entry sebelum ini.  Jadi kalau anda nak rasa sendiri pengalamannya, kenalah pergi ke Hat Yai! Tak salah kalau nak rehatkan diri dan bersantai bersama orang tersayang. :)

How technology affects us 

Terima kasih kerana membaca dan Salam Ramadan!



Comments

  1. assalam sis... nice blog.. nice review.. plan nk bwk wife pegi.. tp cuma satu ja nk bgtau.. matawang thai yg sebetulnya baht.. bukan bath.. klu bath tu bathroom.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tak perasan selama ni. terima kasih! harap impian dapat tercapai :)

      Delete

Post a Comment