Pages

Monday, April 25, 2016

A Birthday Picnic at Vision Park


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Yesterday was my 20th birthday, and I still can’t believe I’m already at the age. I still remember my 19th birthday when my friends tried to prank me late at night and ‘kidnapped’ me from my house. We ended up having a dinner at KFC somehow. Click HERE for the story.

For this year, we made a plan to have a picnic at Vision Park, Bertam. It has been a long time since I have a picnic. Thanks to Aliah for the beautiful idea.


Our B.I.Y Buy It Yourself Picnic


Everyone was so excited for the picnic. Asmaa’s in charge of our main dish for that day, chicken chop. I’m not sure whether having chicken chop is actually suitable for a picnic, but who even cares as long as we get something to eat. Aliah brought a lot of snacks that we couldn’t possibly finish eating all of it. All the chocolates melted before they even reach our mouths.


Najat looks lonely there under the umbrella


We also even planned to wear black and white clothes on that day. And it turned out to be quite impressive. I personally love Shiken’s outfit.


Asmaa, Aslina and Shiken

This was actually my first time ever being at Vision Park. There are lot of attractions and visitors at the park. You can find a playground, the lake, swan-riding (we call them ‘itik’ though), food stalls, roller blades and some other attractions there. The four of us decided to ride on the swan. Aliah and Asmaa refused to join us and watched for our stuffs instead. Najat, Aslina, Shiken and I were full of energy yesterday. We paid RM20 for two swan boats. The duration for the ride was 30 minutes.

I paired up with Aslina and we somehow turned the ride into a fight. We collided with each other many times intentionally. It’s like riding a bumper car, only you’re actually floating on the lake. It was actually fun though. I laughed so hard watching Najat’s video as she actually recorded our fight on the lake.


Having fun riding this fella


After having our lunch and the swan-riding, the six of us spent the evening having our own photo shoot session. I mean, the view was so nice and you’ll regret not having any photos there. I ended up having around 240 pictures on my camera. I kind of force them to have a photo shoot because I wanted some beautiful yet stylish pictures. But of course, I never satisfied with my photos.


I have hard time putting them into these position 


At night, my family brought me to a nearby restaurant to celebrate my birthday. It was a western restaurant but I definitely didn’t want to order chicken chop again. I ended up having rice for dinner. Ayah ordered this dish which is kind of tempting though.




Thank you all for your lovely messages, wishing me a Happy Birthday! I had a wonderful day. I think birthday isn't really for people to appreciate you but for you to appreciate others. :)

Monday, April 18, 2016

Hat Yai, Thailand


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, saya dan keluarga baru pulang dari percutian di Hat Yai, Thailand. Trip kami kali ini sangat berbaloi walaupun cuma dua hari satu malam sahaja. Seawal jam 6.30 pagi selepas Subuh, kami sudah bertolak ke destinasi menaiki van. Sampai di sempadan Thailand melepasi imigresen Malaysia, kami bertukar kepada van VIP. Van tu saja namanya van VIP, penumpangnya bukan VIP pun. Tapi saya agak teruja kerana pertama kali melihat van canggih dilengkapi dengan karaoke, lampu seperti lampu disco dan pendingin hawa yang menyelesakan. Pendek kata, perjalanan kami begitu selesa, alhamdulillah.




Waktu di Thailand satu jam lebih awal dari Malaysia. Sekitar tengah hari, kami singgah di Magic Eye 3D Museum dahulu sebelum menuju ke hotel. Bagi saya muzium 3D ini lebih kurang sama sahaja seperti muzium-muzium 3D yang pernah saya masuk, cuma setiap kali masuk muzium seperti itu, perasaan teruja untuk bergambar dengan ilustrasi di situ pasti ada. Maka kami pun bergambar dengan hampir keseluruhan ilustrasi sebab nak manfaatkan 400 bath bayaran masuk satu kepala. Secara kasar, 400 bath nilainya lebih kurang RM40.

Setelah puas bergambar di muzium 3D itu, saya dan keluarga singgah di Kai Tod Decha & Sea Food untuk makan tengah hari. Saya tak adalah ambil gambar makanan, tapi kalau anda tonton vlog saya anda boleh melihat serba sedikit makanan yang disediakan di restoran tersebut. Saya cuma boleh katakan minuman yang disediakan sangat manis. Di mana-mana tempat persinggahan pun menyediakan minuman yang manis. Kalau anda tidak mahu menghidap penyakit kencing manis, silalah sediakan botol mineral sepanjang perjalanan ya. Eheh.

Setelah itu, barulah kami tiba di Lee Gardens Plaza Hotel. Hotel ini hotel 3.5 bintang kalau tak salah saya. Kolam renangnya masih dalam penyelenggaraan ketika itu. Setelah solat dan berehat, kami teruskan perjalanan ke Samila Beach. Samila Beach atau Pantai Samila ni memang merupakan tarikan kepada pelancong dan penduduk tempatan sendiri. Sepanjang pantai anda boleh melihat ramai peniaga tempatan yang menjual barang dan makanan. Di pantai tersebut juga menyediakan servis menunggang kuda berbayar. 150 bath dikenakan. Saya memang suka nak menunggang kuda, tapi kalau kuda yang ada orang tarik kemudian jalan di tepi pantai ni tak adalah mencabar sangat bagi saya. Lagipun kami banyak habiskan masa untuk bergambar sahaja di tepi pantai.




Saya pun tak pastilah. Setiap kali saya ke pantai mesti nak bergambar. Rasanya kalau buat koleksi gambar di tepi pantai sudah boleh buka galeri. Eheh. Tapi iyalah, siapa yang tak sukakan pantai bukan?




Saya tak berapa perasan tapi tak jauh dari lokasi kami di hujung pantai tersebut ada juga pesta atau festival yang diadakan, cuma kami tidak melibatkan diri. Tarikan utama di situ juga adalah Coconut Ice Cream yang dijual di dalam tempurung kelapa.




Setelah bersiar-siar di Pantai Samila, kami meneruskan perjalanan pula ke Klonghae Floating Market atau lebih dikenali sebagai Pasar Terapung.




Banyak juga tarikan dan barangan menarik yang dijual di pasar tersebut. Pasar ini dibuka setiap hari Jumaat hingga Ahad sahaja. Pasar Terapung ni terwujud untuk menggabungkan budaya Buddha dan Muslim. Kebanyakan peniaga di situ pun beragama Islam. Jadi insyaAllah makanan yang dijual di situ adalah halal. Dah tiba di pasar, maka kami pun bershopping la mengikut kemampuan. Setelah berbelanja di Pasar Terapung pun kami masih singgah di beberapa pasar yang lain untuk membeli belah. Sudah penat bershopping saya pun pulang ke hotel dan merehatkan fizikal dan mental untuk perjalanan esok hari.




Keesokan harinya pun banyak  dihabiskan untuk membeli belah sahaja. Tapi saya rasa di Vietnam dulu saya lebih banyak berbelanja berbanding di Thailand. Sebab di Vietnam banyak terkenal dengan kain. Sebelum pulang ke Malaysia, kami sempat juga singgah di I-City, tapi pada waktu pagi tempat tersebut masih belum beroperasi jadi kami hanya mampu bergambar tanpa cahaya yang bergemerlapan bersama patung-patung di taman itu. Akhirnya, kami pun bertolak pulang ke Malaysia. Waktu malam jugalah sampai di rumah.




Saya boleh katakan perjalanan kami sangat berbaloi, alhamdulillah. Banyak tempat-tempat yang menarik dan pengalaman baru diperoleh. Secara peribadi, saya paling suka Pantai Samila disebabkan banyak tarikan di sana. Kalau hendak mandi pun boleh sebenarnya di situ. Tapi bila kita berjalan di tepi pantai pun sudah cukup menenangkan jiwa di samping menghayati dan mensyukuri ciptaan Allah. Apa yang paling menarik adalah apabila kita travel bersama keluarga.




Saya harap suatu hari nanti saya akan dapat melancong ke negara-negara yang lain juga, insyaAllah. Untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang coretan perjalanan saya, silalah menonton vlog yang telah saya hasilkan ini. Walaupun tak seberapa, harapnya memuaskan. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa.



Sunday, April 3, 2016

Short Update 3 April


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Baru pulang dari mesyuarat di sekolah. Walaupun dah jadi alumni, alhamdulillah khidmat bakti diri ini masih diperlukan jua. Eheh. Kepada semua yang masih belum mengisi UPU, UM, dan USM, sila lakukannya dengan segera kerana tarikh permohonan sudah sampai ke penghujungnya. Bercakap tentang permohonan, semalam saya mendapat tawaran daripada Kolej Poly-Tech Mara di Bangi. Apa yang menyedihkan, saya mendapat tawaran Diploma Keusahawanan. Diploma. Bukan Ijazah. Nampaknya saya telah tersilap membuat permohonan untuk peringkat diploma. Saya sendiri tak pasti apa masalah saya pergi memohon diploma. Saya kira sistem sudah menapis siap-siap untuk program Ijazah. Mungkin saya tersilap. Jadi nampaknya saya terpaksa menolak tawaran tersebut.

Pada awalnya pun saya tidak terlalu bertekad untuk masuk KUPTM. Saya akan menunggu keputusan kemasukan ke universiti awam dan sekiranya ada rezeki, insyaAllah saya akan menyambung pengajian peringkat Ijazah di mana-mana universiti awam. InsyaAllah.

Berbalik kepada mesyuarat tadi, dalam masa terdekat ini saya dan rakan-rakan yang lain akan bertugas menjadi fasilitator untuk Kem PRS peringkat DKBB. Tadi kami telah membincangkan aktiviti-aktiviti yang hendak dijalankan pada hari kejadian. Saya tak nak ceritakan lebih lanjut tetapi insyaAllah ada banyak aktiviti menarik yang telah disediakan. Banyak juga idea saya yang ditolak di dalam mesyuarat. Huh. Apa pun kepada para peserta terutamanya di bawah seliaan saya, saya cuma hendak berpesan supaya bersedia mental dan fizikal. Eheh.


Meeting atau main-main?

Minggu ini juga saya akan mula mengajar tuisyen untuk pelajar tingkatan 5. Nampaknya saya perlu refresh kembali apa yang telah dipelajari ketika SPM dulu. Saya akui, subjek SPM agak mencabar berbanding peringkat UPSR. Saya akan usaha semampu mungkin untuk membantu pelajar skor. Saya rasa pelajar tingkatan 5 ni lebih mudah untuk diajar berbanding pelajar darjah enam. Mungkin disebabkan pelajar SPM sudah pernah mengambil dua peperiksaan penting sebelumnya dan tahu apa yang perlu mereka lakukan untuk berjaya. Berbanding pelajar UPSR saya yang masih belum berpijak di atas bumi yang nyata lagi. Tak apalah. Saya dulu pun lebih kurang begitu juga. Hanya pengalaman yang mampu mematangkan pemikiran seseorang.

So yeah, dalam masa terdekat ni benda-benda inilah yang akan menjadi fokus saya selain ujian JPJ untuk lesen memandu. Dan saya juga mempunyai perancangan untuk percutian bersama keluarga. Ke mana? Nanti saya akan beritahu. I’m looking forward to the trip. Bercakap tentang percutian, terima kasih kepada Umi Nabilah kerana belikan souvenir dari Thailand. Lain kali bercuti, belilah lagi. :P

p/s: Gambar meeting ehsan daripada Husna Remi