Pages

Friday, July 31, 2015

Puisi: Beralas Sempurna

pic by deviantart


Aku celik
tapi si buta lebih melihat jelas
Aku mendengar
tapi si pekak lebih teliti memahami
Aku berkata-kata
tapi diam si bisu itu lebih mulia

Tanganku punya seribu daya
tapi si kudung lebih berguna
Kakiku sering melangkah
menyusuri duri mengharungi ranjau
tapi si tempang nun jauh di hadapan sana

Aku malu
pada si buta yang terang hatinya
pada si pekak yang suci jiwanya
pada si bisu yang sabar sentiasa
pada si kudung dan si tempang yang menghiasi hari siang
dengan pancaran mentari
menghidupkan malam-malam indah
dengan bintang bergemerlapan
tinggi di angkasa
sungguh mempesona

Oh Tuhan,
adakah aku layak bergelar hamba?
Sedangkan yang ada
hanya noda-noda hitam
beralas sempurna.

9.14 pm
31072015

Nurina Izzati

Monday, July 27, 2015

Petani Tua



Ketika senja itu
kulihat seorang petani tua
menggenggam sebuah cangkul lama
menahan keringat yang merembes di dada
meski Sang Suria terus bercahaya
menyemai benih muda
tanpa sekilas kata.

Ketika senja itu
kulihat seorang petani tua
berdiri di atas tanah rata
tak hiraukan sesiapa
menanti hujan yang tak kunjung tiba
dengan penuh cita
kerna setiap detik itu berharga.

Ketika senja itu
kulihat seorang petani tua
menebas lalang yang tumbuh melata
mencabut rumput kuning berwarna
menanti penuh siap siaga
kiranya ada musuh berbisa
datang hanya untuk menyampaikan derita.

Ketika senja itu
kulihat seorang petani tua
berdiri penuh bangga
bersorak tanpa suara
menyanyi tanpa irama
menangis tanpa air mata
melihat pohon hijau di depannya.

Nurina Izzati



Bismillahirrahmanirrahim.

Entah kenapa, ketika karang sajak ini, jadi terlebih emosi. 

Tapi biasalah, tak ada benda dalam dunia ni yang boleh kita dapatkan tanpa 'bayaran'. 

Dan boleh jadi juga, benda yang kita terlalu inginkan itu tak dapat kita kecapi. 

Tenanglah duhai hati, kerana sesungguhnya hikmah yang besar sedang menanti.

Friday, July 10, 2015

Kad Raya daripada Bloggers



Assalamualaikum dan salam 23 Ramadan!

Sedar tak sedar, kita cuma ada lebih kurang lima enam hari sahaja lagi untuk berpuasa. Sayangnya nak tinggalkan bulan Ramadan. Tahun hadapan, dah tak boleh pergi terawih dengan housemates dah. Mungkin juga dah tak dapat nak jalan-jalan lagi di bazar Ramadan area Padang Serai. Bukan senang juga nak ada peluang tadarus dengan rakan-rakan. Kali ini juga kali terakhir dapat berbuka puasa dengan housemates.

Apa pun, saya hargai setiap detik yang ada dalam bulan Ramadan ini. Banyak yang saya belajar. Banyak yang menyedarkan saya. Alhamdulillah. Saya selalu teringat ayat ini: Ada dua nikmat yang ditemui oleh orang berpuasa. Satu, nikmat ketika berbuka puasa. Yang kedua, nikmat ketika bertemu dengan Tuhannya. Allahu.

Enam hari lagi pula, kita akan memasuki ke fasa baru, iaitu bulan Syawal, bulan kejayaan buat umat Islam. Sudah tentunya juga sebagai salah satu bulan kegemaran ramai. Alhamdulillah, persiapan untuk Syawal sudah pun saya dan keluarga lakukan sedikit demi sedikit. Kami sudah menggantikan langsir, membuat kuih raya (chocolate chip) dan baru tadi, selesai memasukkan duit raya ke dalam sampul raya untuk diberikan kepada sepupu-sepupu kecil di kampung nanti. Mungkin juga sepupu besar. Baju raya masih belum siap lagi, mungkin dalam dua tiga hari ini ibu saya akan mengambilnya setelah siap dijahit.

Bercakap tentang Syawal dan Aidilfitri, saya juga telah membuat sedikit perubahan pada blog Nafas Baru seperti yang anda lihat. Saya edit header baru, walaupun cuma ala kadar tetapi bolehlah. Background juga simple sahaja tetapi sekurang-kurangnya adalah juga kelainan di sini. Eheh.

Di kesempatan ini juga, saya sebenarnya ingin berterima kasih kepada beberapa orang blogger yang menghantar kad raya ke rumah saya sepanjang minggu ini. Saya memang suka mengumpul kad raya. Jom kita lihat siapa penghantar kad raya tersebut. Jangan segan-segan untuk klik link bloggers hebat ini dan berkunjung ke blog mereka ya.

1. Blogger Ejulz (kampung-kameq.blogspot.com)


Kad ini khas dikirimkan dari Sarawak! Terima kasih saya ucapkan!


2. Blogger Wawa Ashihara (www.wawaashiharaa.com)


Comel sungguh tuan blog ni. Siap kirimkan namecard lagi. Terima kasih ya!


3. Blogger Azhafizah (www.azhafizah.com)


Kad raya rekaan beliau sendiri. Memang cantik, berwarna merah jambu. Siap ada vector yang sangat stylish. Terima kasih saya ucapkan!


Terima kasih kepada para blogger yang sudi luangkan masa dan tenaga untuk kirimkan kad-kad raya ini. Bagi saya, kad raya ni ada nilai sentimentalnya yang tersendiri kalau nak dibandingkan dengan kad raya digital atau ucapan melalui media sosial. Saya cuma berharap agar tradisi kad raya ini tidak akan hilang ditelan zaman.

Saturday, July 4, 2015

Puisi: Hujan dan Mimpi




Titis demi titis 
hujan menyimbah bumi
tika malam makin tenggelam
bersama kedinginan yang mencengkam
menghakis sepi diam
yang pernah menyelimuti alam

Aku terjaga dari tidur
hilang 
lesap
segala mimpi yang tak pernah kuingati
dihanyutkan dek hujan yang iri
akan ketenanganku yang tak henti
kerana hujan tak pernah mengalami
erti sebuah mimpi

Dia hanya tahu sengsara
mengumpul beban yang menimbun
dan bila tiba masa
hanya tahu menangis
hanya tahu marah
tanpa kenal erti lelah

Tapi hujan tak pernah sedar
tangisannya
kesedihannya
air matanya
menjadikan seribu mimpi hidupku
bertukar realiti
menghidupkan angan-angan kosong
jadi nyata

Terima kasih hujan
atas pengorbananmu
mimpi boleh direalisasi
tiada lagi kehangatan
tiada lagi tanah yang kekeringan
tiada lagi tinggal angan.

Nurina Izzati
04072015
3.02 a.m.
Kulim

Friday, July 3, 2015

MEGA RAMADHAN ATJ GIVEAWAY



Assalamualaikum dan salam 16 Ramadan. 

Alhamdulillah, kita masih diberikan peluang untuk menjalani ibadah puasa pada bulan Ramadan sehingga hari ini. Tujuan entry kali ini adalah untuk menguar-uarkan kepada semua bloggers muslimin dan muslimat di luar sana tentang giveaway yang dianjurkan oleh Blogger Area. Giveaway Amal Till Jannah ini akan berlangsung dari 1-31 Julai 2015. 



Sedikit pengenalan mengenai penubuhan projek Amal Till Jannah
1) Ditubuhkan pada 1hb Jan 2015 2) Pengasas ATJ: Pn Rosyamila binti Yunus 3) Misi ATJ: membantu anak2 yatim,tahfiz, umah org tua,fakir miskin, pesakit kronik,gelandangan, asnaf serta golongan yang memerlukan 4) Objektif - mendidik diri mendekati Allah swt dan Rasulullah saw melalui saluran sedekah 5) Matlamat Akan datang - meluaskan pelbagai program dakwah dan kerohanian di pelbagai daerah dan negeri melibatkn dari kanak-kanak hingga warga emas melalui program yang bakal dirancangkan 6) Harapan - harapan utama ATJ ialah untuk melihat kejayaan umat Islam dlm pelbagai bidang khasnya dari segi ekonomi,sosial dn politik dgn mengutamakan prinsip dn syariah Islam. Semoga ATJ menjadi medium bagi umat Islam menyalurkan sedekah, ilmu serta tenaga dalam mencari redha Allah SWT


Cara Menyertai MEGA RAMADHAN ATJ GIVEAWAY amat mudah iaitu

 Syarat untuk join ; 


1. Buat satu entri bertajuk  MEGA RAMADHAN ATJ GIVEAWAY

2. Copy banner/logo diatas, pastekan ke dalam entri blog dan backlink ke page Blogger Area.

3. Anda cuma perlu like page dibawah
5. Komen link entry anda sebagai pengesahan anda telah membuat entry di SINI.
6. TARIKH PENYERTAAN BERMULA DARIPADA 1 JULAI - 31 JULAI
7. Keputusan adalah MUKTAMAD

HADIAH MENARIK menanti 10 PEMENANG BERTUAH YANG AKAN DIPILIH OLEH ADMIN ATJ
Antara Hadiah MENARIK yang disediakan : 

Hadiah Pertama
1x Buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR)
1x Buku Allah Tempat Meminta (ATM)
1x Buku Amalan Orang Soleh

Hadiah Kedua
1x Buku Allah Tempat Meminta (ATM)
1x Sampul Raya ATJ
1x Buku Amalan Orang Soleh

Hadiah Ketiga
1x Stiker Kereta ATJ
1x Buku Amalan Orang Soleh
1x Buku Mini Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR)

Hadiah Keempat - Kesepuluh
1x Buku Amalan Orang Soleh
1x Buku Mini Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR)


Jadi, apa tunggu lagi? Jom kita imarahkan giveaway ini sebagai tanda sokongan. Selamat menyambut Ramadan!