Pelajar Tingkatan 3 Berani Meluahkan Perasaan Pada Dato' Najib


Pagi tadi saya dan rakan-rakan kelas dimaklumkan bahawa semua subjek tingkatan empat pada tahun hadapan akan ditukar kepada bahasa Melayu. Ternganga kami dibuatnya. Bukannya apa, mungkin agak sukar buat sebahagian daripada kami terutamanya pelajar non-muslim yang terpaksa belajar semula semua formula sains dan matematik dalam bahasa Melayu kerana kami telah mempelajari formula dan segala perkara matematik dalam sains dalam bahasa inggeris selama 9 tahun. Walau apa pun, insyaAllah saya tiada masalah dalam pertukaran bahasa yang bakal diaplikasikan ini. 


Terdapat seorang pelajar tingkatan 3 yang berani membuat wall post pada FB Dato' Najib menyatakan luahan perasaannya. Dan rata-rata yang menyokong di komentar tersebut ialah pelajar non-muslim. Hurm.

Comments

  1. ana tak boleh la.. formula-formula dah terbiasa dengan english daa..

    ReplyDelete
  2. woahhh budak ni awesome giler.berani meluahkan pendapat menyentuh isu2 penting yg mempengaruhi masa depan die jugak.thumbs up! ^_^

    ReplyDelete
  3. nurina!!! I really don't want to learn SC and MT in BM!!! My BM is really teruk and I can't understand it as easy as when I study them in English. I'll need thrice the effort to study if I wanna get good results. I really wanna thank you for stating this issue here. Just hope the politicians will solve it AS SOON AS POSSIBLE.

    ur desperate classmate, LZY

    ReplyDelete
  4. @Ariffah9
    betul3.. harap2 ni cuma khabar angin.. =='

    ReplyDelete
  5. @aleen aiden
    ya.. thumbs up to her. bukan semua orang berani buat macam yang dia buat ^^

    ReplyDelete
  6. @Clean Feather
    but still, u always got great results in ur exam, right? eventhough bm is quite an easy language for me, I still prefer learning all those stuff in english cause I've learned math and sc in that language for 9 years. i don't even understand why they have to change the languange. lots of our friends really can't look forward at this issue, such as the chinese and indians. i'm so sorry for u guys, including myself too.

    ReplyDelete
  7. bagus budak ni,berterus terang itu lebih baik dari bising2 kut belakang

    ReplyDelete
  8. wah.. berani.. hehehe :) bagusla suara kan pendapa mcm tu.. daripada berdiam diri dan hanya ikut telunjuk yg hanya menyusahkan diri :)

    ReplyDelete
  9. @eQuRlz
    telunjuk yang sangat2 menyusahkan. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment