Pages

Saturday, May 29, 2010

Fesyen Remaja: Trend Scarf?? Haram tetap haram...

Okay..sekarang nie ramai orang yang suka pakai scarf utk tutup kepala tapi nampak leher. Kononnya dah tutup auratlah tu. Tapi Allah S.W.T. telah berfirman dalam surah al-Nur 24:31 iaitu

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka.


Dalam ayat trsbt, Allah memerintahkan agar kain tudung yang sedia dipakai di kepala dilabuhkan ke hadapan agar menutup belahan leher dan dada. Ayat ini memperincikan aurat dan cara pakaian yang dikehendaki oleh syariat Islam untuk menutup aurat. Oleh itu, pesan Writer kalau nak ikut trend bley, tapi jgn lebih2 sgt. Nasihat Writer untuk diri sndri dan saudara seiman...

Informasi: MillatFacebook

Pagi tadi mak buka BH Online, ada satu berita tentang pesaing terbaru Facebook..Kalau tak silap dalam blog Uncle Ben pown ada..iaitu MillatFacebook. Saya tertarik nak keluarkan post nie...

2010/05/29 Profesional IT Pakistan cipta web lawan kempen hina nabi, Islam

ISLAMABAD: Sekumpulan warga Pakistan mencipta laman web baru untuk menghubungkan 1.6 bilion Muslim selepas berang dengan laman Facebook kerana menyiarkan karikatur Nabi Muhammad selain mewujudkan saluran baru melawan propaganda anti-Islam.

Kumpulan itu membabitkan enam profesional teknologi maklumat (IT) di pusat budaya dan hiburan Pakistan, Lahore, yang melancarkan laman web www.millatfacebook.com, awal minggu ini.

Ia dilancarkan selepas mahkamah Pakistan mengarahkan sekatan ke atas Facebook sehingga Isnin ini atas bantahan terhadap satu laman Everyone Draw Mohammed Day (Hari Lakar Muhammad) yang menghina Islam.

“Millatfacebook dicipta bagi memenuhi keperluan sosial penduduk Pakistan. Laman untuk Muslim termasuk orang lain yang baik daripada agama lain turut dialu-alukan,” kata laman web itu kepada yang berminat menjadi ahli.

“Kami mahu beritahu ahli Facebook bahawa mereka akan terima padah jika mengganggu kami,” kata Ketua Pegawai Operasi syarikat yang menempatkan laman itu, Usman Zaheer, 24.

“Jika ada orang menghina nabi, kami akan jadi lawan mereka dan menyebabkan mereka rugi besar,” katanya yang bermimpi menjadikannya laman sosial terbesar Muslim.

Dikenali dengan singkatan MFB, seperti juga FB bagi Facebook, pengasasnya berkata, pakar IT kini berusaha memasukkan ciri-ciri lain ke dalamnya bagi mencabar pesaing dari California itu.
Setiap ahli memiliki ‘dinding’ untuk ulasan sahabat selain mengandungi kemudahan emel, foto, video, ruang sembang dan perbincangan.

Perkataan ‘Millat’ adalah bahasa Urdu yang biasa digunakan untuk merujuk kepada negara. Laman web itu sudah mempunyai 4,300 ahli selepas tiga hari dilancarkan, kebanyakannya warga Pakistan yang boleh berbahasa Inggeris dalam lingkungan usia 20-an.

Angka itu jauh lebih kecil daripada keahlian Facebook di Pakistan buat masa ini sebanyak 2.5 juta dan ulasan awal menunjukkan MFB memerlukan lebih banyak masa untuk benar-benar menyaingi FB.

Bagaimanapun, Usman gembira dengan hasil awal laman web itu yang sudah menarik penyertaan warga Britain, Bulgaria, Kanada, China, Russia, Emiriyah Arab Bersatu dan Amerika Syarikat. – AFP

Friday, May 28, 2010

Teknologi: Image Hosting yang Meletup Lagi Free..

Di kesempatan ini, saya nak bagi taw satu online image hosting yang selalu saya guna tuk edit gmbr2 Google iaitu photobucket.com. Free jer nak guna benda nie. Hasilnya juga menarik.. Boley bangga cket dekat kengkawan yg x prnh tgk mnda2 cam nie.. Tapi, kena lar sign up dulu kalau nak guna..Kelebihan website nie bley edit photo (dah nama pown image hosting), share gmbr2 dan video yg mnrk serta bley jadi album kita lar pendek kata.. Klu sesiapa lagi tahu online image hosting yg bley digunakan bila2 masa jew, bley lar kongsikan..Bak kata pepatah, sharing is caring..Sekian, wassalam.

Award: Beautiful Blogger


Assalamualaikum...
Hehe..x caya jer dpt beautiful blogger award nih..
Penghargaan kepada: http://ceritaryna.blogspot.com/ kerana sudi menjenguk blog saya yg x sbrpa nie..
Tapi nak ambik award nie x ley sng2 jer kan?
Syarat2 nyer adalah:
A- Saya perlu memilih kawan kawan saya yang cantik blognye. Pendek kata , berkenan di hati
B- Ada lagi syarat syarat nya. Jika sesiapa yang telah terpilih perlulah melakukan perkara perkara ini

1. Buat entry pasal award ini.
2. Copy badge 'Beautiful Blogger Award'
3.Ucap terima kasih dan letak link pemberi award pada entry tersebut.
4.Senaraikan 10 blogger penerima award yang baru.

Jadi, setelah menyelinap masuk ke dalam blog2 yg lain, saya akan mengumumkan blog2 yg cantik giler. First, nak ucap tahniah lar..Okay..

1. http://oc-hi.blogspot.com
2. http://nurizspace.blogspot.com
3. http://alialailaextrovertperson.blogspot.com/
4. http://khazinatulhumaira.blogspot.com/
5. http://spekaku.blogspot.com/
6. http://nadiahxxlelouchfanxx.blogspot.com/
7. http://myblog-humairah.blogspot.com/
8. http://rileksseminit.blogspot.com/
9. http://nanababybee.blogspot.com/
10. http://lovelygurlzpinky.blogspot.com/

Thursday, May 27, 2010

Islam: Sanggul Tinggi Diharamkan

Sebenarnya ramai di kalangan umat Islam yang masih terbawa-bawa dengan fesyen 'sanggul tinggi'. Kesedaran tentang hukum Islam masih kabur. Saya juga baru terbaca hadis ini (maklumlah, saya masih kerdil dan cetek ilmu) di sebuah laman web dan tertarik untuk menyebarkannya kepada seluruh umat Islam. Banyak golongan remaja yang mungkin belum menyedari akan hakikat ini. Walau apapun, haram tetap haram! Berikut hadis yang dimaksudkan:


“Dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini” Hadith riwayat Muslim.


Dalam hadith tersebut kita dapat melihat Rasulullah telah memberi gambaran awal mengenai ciri-ciri umat akhir zaman, yang mana lebih spesifik lagi, boleh dikatakan wanita pada zaman kini, yang lebih gemar untuk berfesyen, dari atas sehingga ke bawah, seolah-olah menerima perubahan dan peredaran zaman yang semakin maju dan canggih serta tidak mahu dianggap ketinggalan zaman.
Hal ini juga telah disebut di dalam Al-Quran yang suci, Surah An-Nur, ayat 31, di mana Allah Taala telah menyebut kewajipan seorang wanita untuk menjaga segala yang tersurat akan dirinya. Walaubagaimanapun, kita sekarang lebih suka untuk menyedapkan hati, menenangkan diri, mengabaikan yang hakiki, dengan mengambil pendapat-pendapat yang lebih ringan tanpa berasas (maafkan saya kerana saya menyebut hal ini).
Saya ingin menyatakan bahawa kita tidak sibuk untuk mengomen orang bertudung yang bersanggul tinggi, akan tetapi apabila kita disebut atau mengimani Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan berpegang kepada agama yang satu, maka kita hendaklah melaksanakan syariatnya secara menyeluruh dan bukan separuh-separuh. Dan bagaimana pula dengan orang yang tidak bertudung, secara mutlaknya mereka tidak melaksanakan perintah Allah secara zahirnya walaupun mereka sudah arif akan tuntutan ini. Walaubagaimanapun, segala-galanyanya terletak kepada perhitungan Allah di akhirat kelak. Saya bukanlah Tuhan yang menentukan segala-galanya. Saya cuma hamba-Nya yang hina. Firman Allah Taala di dalam Surah Al-Baqarah, ayat 195, yang bermaksud: "...dan janganlah kamu jatuhkan (diri sendiri) ke dalam kebinasaan dengan tangan sendiri, dan berbuat baiklah...."
Oleh itu, para muslimah terutamanya yang remaja di luar sana d iharapkan jangan terikut-ikutkan fesyen terkini yang ada kalanya menyalahi syariat Islam.
* Sumber: Google. Gambar lucu ini cuma sekadar renungan diri dan para muslimah di luar sana. Tidak ada tujuan mengaibkan sesiapa. Maaf andai ada khilaf.