Pages

"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan." -Imam Hassan Al Basri

Tuesday, September 20, 2016

Mengurus Diri


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Apa khabar anda yang sedang membaca? Alhamdulillah, saya sihat sahaja di sini. Cuma masih sakit tekak disebabkan terlebih minum ais tempoh hari. Harap anda berada dalam keadaan yang sihat dan jagalah kesihatan ya! Akhir-akhir ini rasanya banyak saya update di blog tentang kehidupan saya berbanding perkongsian informasi atau motivasi. Tapi harapnya apa yang saya kongsi walaupun dalam bentuk pengalaman atau peristiwa semasa, masih dapat memberikan sesuatu yang bermanfaat kepada sesiapa yang membaca. Insya Allah.

Awal-awal di universiti tempoh hari, jadual saya kosong. Tapi rasanya bermula semalam, barulah saya dapat rasa ‘kesibukan’ di universiti ini. Itu belum lagi bermula kelas tutorial. Kalau sudah mula, rasanya memang jadual akan padat.

Buat masa ini, saya terlibat dengan program Variasiswa yang saya ceritakan dalam entry lepas. Saya terlibat dalam mengendalikan props iaitu bahan, alatan dan sebagainya. Saya memang lebih suka bekerja di balik tabir daripada perlu membuat persembahan di atas pentas.

Pagi dan petang semalam, kami perlu menyiapkan beberapa lakaran untuk bahan yang akan digunakan dalam persembahan pentas nanti. Cerita lanjutnya saya tak boleh kongsikan di sini kerana manalah tahu ada pihak lawan yang membaca. Nanti terbongkarlah rancangan. Eheh.


Rough sketching with my Chinese friends


Malam pula, saya menghadiri perjumpaan pertama untuk Management Society setelah dipilih menjadi wakil persatuan tersebut. Terpaksalah lari sebentar daripada Variasiswa. Dipendekkan cerita, entahlah apa yang berlaku, saya menjadi Head of Department bagi Multimedia untuk sebuah program yang akan berlangsung tak lama lagi. Dan malam ini, malam esok, mungkin malam-malam seterusnya akan ada perjumpaan pada waktu malam.

Tapi semua perjumpaan dan tugasan itu sebenarnya tak adalah menjadikan diri kita sesibuk mana pun. Kita perlu pandai mengurus diri untuk pelajaran, tugasan, dan ‘relaxation time’ untuk diri sendiri. Selepas habis perjumpaan semalam, saya boleh memilih untuk terus tidur dan berehat. Tapi saya luangkan masa untuk membantu rakan sebilik dalam tugasan Englishnya sebab saya rasa kita perlu luangkan masa dengan rakan dan pelajaran juga. Saya harap saya akan dapat memahami subjek-subjek Pengurusan dengan lebih baik kerana setakat ini masih banyak yang belum difahami.

Dalam masa yang sama juga, saya sebenarnya sedang cuba menyiapkan design poster untuk pertandingan yang saya sertai.




Saya tak adalah mahir dalam designing, masuk pun sekadar nak mengumpul mata MyCSD di sini. Tak tahulah apa hasilnya. Harap saya akan dapat mengurus diri dengan baik kerana bahang ‘kesibukan’ sudah mula terasa. Lagi bertambah kerja apabila menjadi ketua untuk kumpulan assignment. Masya Allah. Macam manalah mereka yang berjawatan tinggi semua boleh mengurus masa dan diri dengan baik? Harapnya saya juga mampu mengurus diri dan masa.

But you know, bekerja dalam kumpulan ni banyak memberikan pengalaman kepada kita di samping menambah kenalan. Macam benda yang saya tak pakar, saya boleh belajar dan perbaiki diri. Kadang-kadang sengaja buat pakar pun pernah. Kita kenalah mencuba benda baru dan mencorakkan perjalanan hidup. Hidup, kalau ada satu warna sahaja mesti tak berapa menarik. Jadi kitalah yang kena mencari warna-warna tersebut. If you get what I mean.

Buatlah sesuatu yang baru. Belajar sesuatu yang baru. Asalkan jangan lupa urus diri, masa, pelajaran dan waktu dengan Tuhan. Insya Allah niatkan lillahi taala. Pasti ada manfaatnya.

Senyum dan terus percaya.

Saturday, September 17, 2016

University Life Updates


Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

It is a fine weather today and I hope you are having a wonderful day. I just got back from a morning walk around the university area. I am still not familiar with the places here and I can’t even give directions to people. Every time the passers-by or foreigners asked me for directions, I would tell them that I’m new here. I am not helping at all. I think I’ll need some more time to memorize the roads.

So, what’s up with my university life? For some of you who still don’t have a clue, I’m currently pursuing the Management course. People say that management is the second toughest course here other than the HBP (Housing, Building and Planning) course. I’m not sure if it’s true. I’m still in the early stage here, but I have already barely caught up things. Once, I entered a lecture class and ended up not understand a single thing. It’s tough especially for those without economic and accounting basics. Let me share with you some of the university courses that I’m pursuing. I took seven subjects for this first semester which are Microeconomics, Introduction to Management, Financial Accounting, Business Communication, Business Statistics, Academic English and Hubungan Etnik. Everything is in English except for Hubungan Etnik. Can you imagine the culture shock I’m receiving right now? Haha.




My friends always told me that I’m lucky because I’m good in English. Truth is, I’m also struggling sometimes. I’m not that good in English. I make grammatical mistakes and there are so many English terms that I can’t understand too. I tried to read the text books and ended up closing them in less than an hour. I still can’t catch up with any momentum yet. So yeah, that is one of the struggles I’m having right now.

The other struggle being a student here is to collect the ‘My Continuous Student Development’ points which is also known as MyCSD. We need to collect these points to guarantee our stay in the hostel for the next semester. Therefore, everything has become competitive. Students compete to join various clubs, activities and program to collect the points. Well, I’m also one of them I guess. I’m not really interested in joining the uniform units such as PALAPES and SUKSIS. They are some of the most active associations in the university which provides a lot of CSD and a guarantee for stay. So I think I’m quite in a trouble right now.

Instead of joining the uniform units, I tried my luck on some big events such as Variasiswa and Convex (Convocation Expo). I went to the interviews but still haven’t got any news about the results yet. Variasiswa is a big event between the hostels. It’s something like the American Got Talent thing but in form of groups (hostel representatives). I’m not really sure about joining the team because Variasiswa is not my thing. Meanwhile, Convex is also a big annual event here which provides a lot of MyCSD. A lot of MyCSD also means a lot of competition. Can you imagine I have to wait in lines for the interview? And the candidates are people with great talents! You cannot imagine how I feel while waiting for my turn. It’s a torture, guys.

Besides those events, I also tried an interview to join the Management committee. Once again, it is very competitive. I think I forgot to mention that majority Management students are Chinese. Then of course it will be one hell of a competition for the spots because Chinese are definitely diligent and responsible. Not being a racist here but it’s just a reflection of my thoughts. But I’m not going to back up either. Haha. I think we need to expose ourselves into something new instead of thinking that ‘I cannot do it’ and stuff. If we keep saying that we cannot do it, then we will forever be a naysayer to our self.

And guess what? Alhamdulillah, yesterday I received a message from the Management committee saying that I was accepted to be a representative!


I was quite shocked because I think I did not do well in the interview. That Management committee interview is the second interview that I have ever attended after the Convex interview. I’ve never been to any interviews before because interviews are not my thing. I rather not get accepted to anything instead of attending interviews. Yup, I’m that type of person. But that principle has changed as soon as I became a student here. In university, you need to attend interviews to actually gain something in your life. Gosh, university life is a tough one!

So yeah, I’ll attend my first meeting as a Management representative this Monday. It is my first task ever here. I know I’ll be busy with the society afterwards, but I’m not going to neglect my studies, insya Allah. Studying has got to be my priority, because it is an important jihad. Everything else comes second. I’m excited to do something new and create new memories here. I’m so looking forward to the adventure!

Wish me luck, guys. Have a nice day.


A normal sight here